Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ascunde PSD în primul tur al alegerilor prezidențiale

Ponta curios

Frenezia legata de furia roșie și motoarele infernale ale PSD a fost distrusa de insusi Victor Ponta. Candidatul PSD a anunțat, în premieră, obiectivul său pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. "Obiectivul in primul tur este cel de la europarlamentare, de 37,5%", a declarat Victor Ponta, pe 26 octombrie, la Antena 3.

In spatele acestui obiectiv se ascund cateva situatii cu iz paradoxal.

La mijloc poate sa fie si o strategie a PSD.

In 2009, voturile obtinute de Mircea Geoana (PSD+PC) si Sorin Oprescu (independent) in primul tur aratau ca PSD atingea un electorat de circa 33-35%. In momentul de fata, tinta lui Victor Ponta este ca partidul sa isi creasca bazinul electoral cu patru procente, undeva spre 400.000 de voturi.

ORGANIZATIILE

Organizatiile PSD din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, si-au anuntat ca target peste 50% in primul tur, unele mergand chiar spre 60%. In antiteza, tinta in zona Banatului si a Transilvaniei este de circa 30% in primul tur. In aceste conditii, PSD-ul ar trebui sa ia 40% din voturi in primul tur, mai ales ca judetele transilvanene, care trag partidul in jos, sunt mai putine decat judetele rosii. Victor Ponta vine in contradictie cu ce au anuntat propriile organizatii judetene.

SONDAJELE

Majoritatea sondajelor din ultima perioada l-au dat pe Victor Ponta cu peste 40% in primul tur: INSCOP (57,2%), SOCIOPOL (41%), IRES (43%). Paradoxul este ca anuntul lui Victor Ponta pare sa fie cel al unui contracandidat din Opozitie, care il crediteaza mereu pe principalul competitor cu cifre mai mici decat cele din sondajele de opinie.

EPUIZAREA RESURSELOR

Lista marilor actiuni intreprinse de PSD si Victor Ponta:

- Marea racolare (500 de primari si mii de alesi locali)

- Banii acordati de Guvern pentru investitiile in teritoriu

- Vizitele făcute de Victor Ponta la biserici,

- Măsuri sociale adoptate de Guvern (cresterea pensiilor cu 5% in 2015, majorarea pensiilor recalculate pentru circa 250.000 de pensionari, cresterea salariului minim cu 8% anul viitor, indexarea salariilor pentru profesori şi medici, ajutorul social în cadrul programului “Bani de liceu” va creşte până la 250 de lei pentru elevi, cresterea alocatiilor pentru copiii din familiile nevoiaşe, majorarea salariilor pentru angajaţii din Sănătate cu 70 de lei, amnistia mamelor si altele)

- 12% mai multi primari ca in 2009

- 9 presedinti de CJ mai mult decat in 2009

Acestei liste ar trebui sa i se adauge si voturile obtinute de Victor Ponta pe 'persoana fizica', adica prin imagine personala.

Anuntul lui Victor Ponta inseamna toate aceste masuri/actiuni echivaleaza cu circa 400.000 de voturi noi castigate de Victor Ponta fata de 2009.

POSIBILE STRATEGII

O posibila strategie a retragerii asumate de Victor Ponta este ca PSD sa ia peste 40% iar Ponta sa anunte un scor sub cel real tocmani sa lase impresia ca e pe val.

O alta varianta ar puta sa fie ca PSD are peste 40% dar o parte din voturi le va ceda PSD catre Calin Popescu Tariceanu pentru a-i da acestuia o aura de magnet pentru electoratul liberal din marile orase. Refacerea USL devine mai credibila si mai de impact in ochii electoratului cu un Tariceanu la 8-10% decat cu un Tariceanu la 4-5%.

DEZVALUIREA LUI TARICEANU

Un moment inedit s-a petrecut la finalul saptamanii trecute, atunci cand Calin Popescu Tariceanu l-a dat pe Victor Ponta sub 40% in sondaje. "Victor Ponta are un electorat solid, undeva intre 35 si 40 la suta si punct. Eu ma adresez electoratului de centru-drepta si, din pacate pentru el, in turul 2, premierul nu pare sa aiba o formula de a coagula, de a aduna, electorat suplimentar. El risca sa se limiteze, sa fie barat la acest scor", a spus Tariceanu, la TVR 1.

PSD s-a fript o data la alegerile europarlamentare, unde tot partidul anunta de sus pana jos un scor lejer de 40%. Victor Ponta ii spunea sefului de campanie, Liviu Dragnea, inainte de anuntarea rezultatelor, ca a venit sa-i ceara demisia "daca nu e cu 4 in fata".

La finala prezidentiala, Ponta a facut in urma cu doua luni urmatorul pronostic: "PSD şi aliaţii noştri imi un start fundamental, 40% din voturi. Mai departe, restul de 10%, ca să avem 50 (la sută, n.r.) depind de mine şi de candidat"

CITESTE SI:

EXCLUSIV PSD - "E bine daca se ia 42-44%" (surse)

Surpriza uriasa la prezidentiale, tinuta la secret de PSD (surse)

Adevaratele sondaje din PSD. Cum sta Victor Ponta (surse)

SONDAJE interne - Iohannis recupereaza fata de Ponta. Surpriza de pe locul III

Cifre delicate pentru Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale

BOMBA - SONDAJ negru pentru Victor Ponta, dezvaluit de Tariceanu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.