Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce au descoperit judecătorii de i-au respins prima candidatură a lui Cristian Popescu Piedone

piedone

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis că fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone nu mai poate candida pentru un nou mandat, deoarece lista cu susţinători depusă la BEC conţine nereguli, respectiv faptul că nu sunt completate toate rubricile privind sectorul în care susţinătorii îşi au domiciliul sau reşedinţa, vârsta sau cetăţenia acestora.

În motivarea deciziei publicată miercuri de Tribunalul Bucureşti, judecătorii explică de ce au admis marţi o contestaţie depusă de avocatul Gheorghe Piperea şi au respins dosarul de candidatură al lui Piedone.

Citește și: O polițistă s-a pozat goală în timpul misiunii, în mașină / FOTO HOT

Astfel, magistraţii arată că, potrivit art. 50 alin.2 din Legea 115.2015, candidaţii independenţi la alegerile locale trebuie să depună o listă cu susţinători, care să cuprindă minim 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează.

În Circumscripţia electorală nr. 4, sector 4, numărul total al alegătorilor este de 274.190, astfel încât lista de susţinători pe care trebuia să o depună Piedone, în calitate de candidat independent, este de 2.742. Potrivit legii, lista susţinătorilor trebuie să cuprindă numele şi prenumele susţinătorului, cetăţenia acestuia, data naşterii, adresa, denumirea şi seria actului de identitate, precum şi semnătura.

Citește și: STUDIU De ce blondele își încep viața sexuală mai devreme decât celelalte femei

Cristian Popescu Piedone a depus la BEC nr. 4 - sector 4 o listă cu 5.076 de susţinători, însă magistraţii au descoperit că au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de lege doar pentru 2.550 de susţinători, aşadar sub numărul minim de 2.742 necesar pentru validarea candidaturii.

Pentru restul de susţinători, judecătorii spun că, pentru o parte, nu au fost respectate cerinţele legale privind menţionarea sectorului în care aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa, iar pentru altă parte dintre susţinători nu sunt trecute vârsta sau cetăţenia acestora.

Citește și: Berea din vremea lui Iisus Hristos e produsă din nou

Magistraţii arată că modelul listei de susţinători este stabilit prin HG 1/2016, fiind un act public care se află sub incidenţa Codului Penal, iar completarea eronată sau omisiunea anumitor rubrici atrag nevalabilitatea listei respective.

"Pentru toate aceste considerente, având în vedere că intimatul Cristian Popescu Piedone nu îndeplineşte cerinţele prevăzute de art.50 alin.2 din Legea 115/2015, privind numărul minim de susţinători, tribunalul, în baza art. 54 din Legea 115/2015, va respinge candidatura intimatului Cristian Popescu Piedone pentru funcţia de primar al sectorului 4 Bucureşti", se arată în decizia instanţei, care este definitivă.

Citește și: HARTĂ INTERACTIVĂ S-a stabilit cu cine sunt înrudiți, genetic, românii

În timpul procesului, Gheorghe Piperea a declarat că lista cu susţinători depusă de Piedone nu îndeplineşte condiţiile legale, adăugând că, "având în vedere oprobriul public" declanşat împotriva fostului primar, este imposibil ca acesta să fi reuşit strângerea semnăturilor necesare, care să respecte condiţiile prevăzute de art. 51 din Legea nr. 115/2015, neexistând nicio probă vizuală privind o eventuală campanie de strângere publică de semnături pentru susţinerea acestei candidaturi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Alertă pe tot mapamondul: Marile puteri lucrează la o nouă generaţie de arme nucleare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.