Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce boală gravă pot indica oboseala accentuată și dificultățile de respirație?

Radu Pop

Oboseala accentuată, pulsul neregulat, dificultățile de respirație în timpul desfășurării unei activități fizice sunt câteva dintre semnele și simptomele care pot indica o boală gravă a inimii – insuficiență tricuspidiană. Această afecțiune apare atunci când valva tricuspidă, care face legătura între atriul drept și ventriculul drept, nu se închide perfect, iar sângele se întoarce în atriu.

Insuficiența tricuspidiană nu determină întotdeauna manifestări clinice, multe cazuri fiind depistate întâmplător, în urma unui consult cardiologic. Însă, în momentul în care apar simptomele, boala este deja într-un stadiu mai avansat și, în lipsa tratamentului potrivit, poate da complicații severe, cum este fibrilația atrială sau insuficiența cardiacă.

Cu simptomele specifice acestei afecțiuni cardiace s-a confruntat și o pacientă în vârstă de 49 de ani, care s-a prezentat la consultație la Spitalul Clinic SANADOR, la Dr. Stanislav Rurac, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie cardiacă minim invazivă, cu competențe în chirurgie cardiacă minim invazivă, chirurgie endovasculară și transplant pulmonar.

Pacienta mai trecuse printr-o intervenție cardiovasculară, realizată clasic, deschis, tot de Dr. Stanilav Rurac, în urmă cu mai bine de opt ani, pentru stenoză valvulară mitrală reumatismală. O reintervenție în astfel de situații este mult mai dificil de realizat, riscurile fiind mult mai mari – sângerare, lezarea structurilor inimii și plămânilor, cu recuperare dificilă, din cauza apariției unor aderențe între organe după intervenția inițială.

Deși prima indicație terapeutică era tot de intervenție clasică, cu tăierea sternului și deschiderea toracelui, în cele din urmă s-a optat pentru un tratament prin chirurgie minim invazivă, cu abord periareolar drept, fără să fie nevoie de oprirea inimii în timpul operației.

Echipa chirurgicală condusă de Dr. Stanislav Rurac a efectuat o valvuloplastie tricuspidiană minim invazivă, care s-a desfășurat fără probleme și s-a finalizat cu succes. După operație, pacienta a avut o evoluție favorabilă, fiind externată la șapte zile de la intervenție.

Procedura chirurgicală minim invazivă cu abord periareolar efectuată la un pacient care trecuse anterior printr-o operație pe cord deschis a constituit o premieră în România, completând în acest fel seria de premiere în chirurgie cardiovasculară și chirurgie intervențională realizate în decursul timpului la Spitalul Clinic SANADOR.

În Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la cele mai moderne tratamente, realizate atât prin minitoracotomie, cât și prin chirurgie endoscopică, blocul operator fiind dotat cu cele mai avansate echipamente endoscopice 3D și 4K. De asemenea, blocul operator are în dotare săli hibride mobile, primele de acest fel din România, astfel încât, acolo unde există indicație, intervențiile chirurgicale pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu un angiograf mobil de ultimă generație – Ziehm Vision RFD Hybrid Edition.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.