Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce boală gravă produce senzația de apăsare în zona gâtului? Iată cum se poate trata

Radu Pop
Sanador
tiroida

Senzația de apăsare în zona gâtului, dificultățile de înghițire și vocea răgușită pot indica o afecțiune severă, un cancer tiroidian. În majoritatea cazurilor, această boală gravă produce simptome doar când ajunge într-un stadiu avansat. Uneori, alte persoane semnalează existența unei umflături în zona gâtului, pe care pacientul nu o observă. Nodulii, sesizabili la palpare, pot fi maligni. De aceea, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la un consult de endocrinologie, pentru un diagnostic cert și un tratament adecvat.

Cancerul tiroidian poate fi tratat și vindecat dacă este descoperit la timp. De aceea, sunt indicate vizite periodice la medic, pentru investigații de screening. Ecografia tiroidiană poate indica existența unor noduli benigni sau maligni, chiar și în absența simptomelor. Ecografia de tiroidă este o investigație imagistică neinvazivă, fără riscuri, care se bazează pe ultrasunete pentru a reda pe ecran structura acestei glande. Pacientul se simte confortabil, iar medicul observă în detaliu tiroida și poate diagnostica în acest fel diverse afecțiuni ale acesteia.

Diagnosticul final se stabilește în urma investigațiilor imagistice și de laborator. Medicul realizează apoi un plan de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Chirurgia endocrină este prima opțiune de tratament. Medicul poate extirpa întreaga glandă tiroidă sau doar partea afectată de cancer prin tiroidectomie, o intervenție delicată din cauza raporturilor anatomice strânse din zonă și care trebuie practicată de chirurgi cu experiență în această tehnică.

În cazul unui cancer în care celulele maligne se aseamănă mai mult cu cele normale (cancer papilar, folicular sau cu celule Hurthle), situație în care este mai puțin agresiv, medicul poate recomanda și iodoterapia. Această metodă modernă constă în administrarea pe cale orală a unei pastile cu iod radioactiv, care distruge țesuturile tiroidiene rămase după operație.

Prognosticul pentru pacienții tratați de cancer tiroidian este, în majoritatea cazurilor, foarte bun, în special dacă boala este depistată devreme. Screeningul periodic este cea mai bună metodă de a descoperi în timp util cancerul și de a-l trata eficient, rapid și cu risc redus de recidivă.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților cele mai bune opțiuni pentru managementul integrat al cancerului tiroidian, de la diagnostic adecvat, la chirurgie endocrină și iodoterapie. Tratamentul cu radioiod se efectuează într-un spațiu special amenajat, în Secția de Terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR, prima secție de profil din sistemul medical privat românesc. Aceasta beneficiază de condiții speciale de izolare și de personal medical bine instruit, astfel încât tratamentele sunt administrate în deplină siguranță și confort, în acord cu protocoale terapeutice internaționale. Pacienții sunt cazați în saloane care au pereții, ușile și tavanul tapetați cu plumb pentru protecție împotriva radiațiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.