Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce condiții are Florin Cîțu ca pensiile să crească cu mai mult de 7% / După specialiști a venit rândul politicienilor din PNL și PSD să decidă (surse)

negocieri

Negocierile dintre echipele PNL și PSD continuă și azi pentru medierea și armonizarea celor rămase fără un acord definitiv în Programul de Guvernare. Probleme în puternică divergență se află în zona socială. Liberalii insistă că nu se pot face creșteri prea mari pentru că nu ne permitem în acest moment, în timp ce social-democrații susțin că totul e o problemă de priorități, de stabilire a ce vrei să faci în viitor, de o nouă filozofie bugetară.

Surse politice apropiate negocierilor susțin pentru STIRIPESURSE.RO că președintele PNL Florin Cîțu leagă creșterile de salarii de performanță și reforma în administrație. Este de acord cu creșterea pensiilor cu mai mult de 7% daca se ajunge prin formulă și reforma sistemului de pensii la concluzia că sistemul să fie sustenabil. În ce privește zona alocațiilor pentru copii, premierul interimar ar prefera un sistem inteligent de deductibilități.

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, joi, după negocierile cu PNL pe capitolul muncă din programul de guvernare, că formaţiunea nu renunţă la majorările de venituri, fie că vorbim de pensii, salarii sau alocaţii. El a precizat că s-a ajuns de principiu la un acord, iar PSD a propus indexarea pensiilor cu 11%, decizia finală urmând să fie luată de echipele politice.

De cealaltă parte, Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, după negocierile cu PSD că toate măsurile de majorări salariale, pensii şi alocaţii, propuse de PSD, ajung la 26 de miliarde de lei, bani care nu există în acest moment, însă PNL e dispus să majoreze pensiile cu 10 sau 11%.

La debutul negocierilor de azi premierul a anunțat public că nu este dispus să cedeze prea mult:

Florin Cîțu nu este de acord cu propunerile PSD de majorare a pensiilor cu cel puțin 11% și nu vrea nici renunțarea la taxarea unică în favoarea celei progresive. Șeful PNL a precizat că nu se va discuta, sâmbătă, despre numele viitorului premier.

”La acest moment discutăm despre programul de guvernare, nu am ajuns încă la problema premierului, nici a ministerelor, le luăm pe rând. Să închidem astăzi capitolul şi să încheiem. Vreau ca săptămâna viitoare să avem un vot în Parlament.

Noi când am preluat guvernarea, am preluat după program care avea o cotă progresivă, care nu a fost aplicată. Nu este o soluţie bune, dacă voiau o făceau atunci. Reforma fiscală, nu exista nici un argument pentru a modifica. Nu exista nici un argument pentru a schimba sistemul fiscal.

În 2022, cu siguranță vor crește pensiile, alocațiile. Discutăm și de celelalte. La fel salariile de la sectorul bugetar. Putem să agreăm o creștere dacă vine la pachet cu o reformă la sectorul de administrație. Nu putem doar să creștem și să nu legăm de performanță. Este vorba despre o sustenabilitate, dacă se face pe o formulă, putem să creştem, la 11%, dar dacă vine cineva şi propune, nu putem să facem creşteri ad-hoc. Ne trebuie o formulă transparentă și predictibilă și un sistem sustenabil. Nu putem să creștem pensiile cu 30% astăzi si mâine să nu găsim bani să le plătim. Această discuție trebuie pusă în contextul reformei din PNRR. Același lucru și cu alocațiile. Și noi ne dorim foarte mult, la 100%, dacă se poate. Pensiile vor crește în 2022 cu siguranță si alocațiile și salariile in sectorul bugetar. Înțeleg o legare directă între venituri și performanță. Nu e niciun argument pentru a modifica Codul Fiscal.

Eu știu că nu se poate rediscuta PNRR. Dacă PSD are influență acolo, atunci vom vedea.”, a spus Florin Cîțu.

De partea lor pensionarii au ieșit săptămâna aceasta în stradă protestând față cuantumul actual al pensiilor ”roase” puternic de inflație.

O majorare mai mică de 15% a punctului de pensie nu ameliorează viaţa pensionarilor şi nu poate fi acceptată, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Naţionale "Solidaritatea" a Pensionarilor din România (FNSPR), Marin Iancu, în timpul unui miting de protest organizat în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de două organizaţii de pensionari membre ale FNSPR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.