Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce cred partidele că vrem să auzim?

Cât de aproape de agenda cetățeanului este discursul partidelor politice? Am avut astăzi o scurtă discuție pe această temă cu cineva implicat în noile mișcări politice existente. În această discuție a ieșit o scurtă serie de wordclouds care analizează cantitativ documentele definitorii ale USR, România Împreună și Demos.

Manifestul România Împreună menționează cel mai adesea numele România. De așteptat, deoarece acesta este parte din însuși numele organizației. Dar se vede și un interes mai general, vizibil prin folosirea cuvântului țară. Un alt cuvânt cheie este politică, prezent probabil pentru a răspunde acuzelor primite din afară că domnul Cioloș și prietenii săi manifestă un fals apolitism. România Împreună mai vorbește și despre oameni, precum și despre democrație.

content-image

Manifestul Demos este mai greu de analizat cantitativ deoarece este mai scurt și, prin urmare, frecvența cuvintelor nu este suficient diferențiată. Dar, din cât putem analiza reies cu claritate trei cuvinte cheie. Putere cu varianta puterea, politică și cooperare. Analiza, într-un fel, dă dreptate afirmațiilor repetate ale Platformei de a reprezintă stânga în România. Stânga intelectuală este aceea care demască faptul că politica este expresia jocului de putere și propune o paradigmă în care cooperarea să joace un rol, dacă nu primordial, cel puțin mai larg. Problema frazei anterioare este că reprezintă o perspectivă validă din punct de vedere academic și intelectual dar irelevantă din punct de vedere al politicianului.

content-image

Pe situl Uniunii Salvați România, din nefericire pentru analiza noastră, nu am putut găsi un manifest. Am făcut, totuși, o analiză pe o pagină ce propune zece măsuri importante. Din analize se vede folosirea repetată, aproape obsesivă a cuvântului România cu varianta României și, în rest, cuvinte care definesc domeniile specifice celor 10 măsuri.

content-image

Nici unul dintre cele trei documente nu vorbește în mod foarte direct despre agenda cetățeanului, care se poate rezuma la următoarele trei puncte: nivel de trai, anticorupție, sănătate. Desigur, mișcările politice ar spune că aplicarea principiilor și măsurilor menționate în documente vor duce tocmai la îmbunătățirea situației cetățeanului pe aceste direcții. Dar aceasta este o pondere indirectă.

Dar este nevoie, veți putea spune, ca în manifest sau un document mai general să se vorbească atât de direct despre agenda cetățeanului. Oare nu este suficient că cetățeanul beneficiază de pe urma principiilor și măsurilor, mai trebuie să explicăm direct cum și în ce măsură?

Depinde de planul discuției, o voi răspunde. Pe plantele filosofic nu, nu este nevoie.

Pe plan politic, însă, da. Sau, cum ar spune Radio Erevan, este nevoie numai pentru acele partide care doresc voturi.



ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.