Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este exenterația?

Radu Pop

Exenterația este o intervenție chirurgicală agresivă, de mare amploare, care constă în extirparea tuturor organelor și structurilor din pelvis – rect și canal anal, vezică urinară, partea terminală a ureterelor, structuri ale peretelui pelvin, uter, trompe, ovare și vagin, respectiv prostată, precum și a sistemului ganglionar adiacent. În unele cazuri, rezecțiile se pot extinde chiar la nivel abdominal.

Exenterația este indicată ca tratament salvator pentru cancere pelvine local avansate, indiferent de punctul de plecare: cancer de col uterin, de vezică urinară, de rect sau canal anal. Diagnosticate tardiv, aceste tipuri de cancer cu origini diferite nu mai pot fi tratate prin metode conservatoare și singura posibilitate de tratament curativ rămâne chirurgia radicală – exenterația.

Procedura chirurgicală propriu-zisă diferă de la un caz la altul, în funcție de extensia locală a cancerului. Pentru reușita intervenției, medicul chirurg ia în calcul toate dificultățile care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale, răspunsul și numărul de tratamente oncologice efectuate anterior, precum și raporturile anatomice ale tumorii.

Exenterația pelvină totală este o operație mutilantă, care se finalizează prin derivații digestive (ileostomă sau colostomă) și urinare (urostomă) permanente. Exenterația este o operație dificilă, mai ales atunci când se încearcă reconstrucția suportului perineal și al vaginului pentru persoanele de sex feminin iar scopul principal este de a vindeca pacientul de boală. Recuperarea postoperatorie depinde de amploarea intervenției chirurgicale și de reușita reconstrucției cavității pelvine.

Șansele de reușită a exenterației pelvine depind de particularitățile pacientului (comorbidități, vârstă, riscul de apariție al complicațiilor), precum și de statusul fizic și psihic. Conform estimărilor, supraviețuirea pacienților care au efectuat acest tip de intervenție chirurgicală este de aproximativ 50% la cinci ani, în vreme ce orice alte opțiuni terapeutice se însoțesc de o supraviețuire aproape de 0 la un an.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală și oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, are la activ cel mai mare număr de exenterații pelvine realizate în România, cu sau fără reconstrucție. Echipa de chirurgie generală de la SANADOR este formată din medici cu experiență operatorie bogată, fiind singura din sistemul medical privat din România care abordează operații de asemenea amploare.

La Spitalul Clinic SANADOR, cei mai experimentați chirurgi rezolvă cu acuratețe și precizie cazuri complexe. În Spitalul Clinic SANADOR se realizează o gamă largă de proceduri și intervenții de chirurgie oncologică, care permit stabilirea unei conduite terapeutice personalizate pentru pacienții cu patologii complexe din sfera oncologiei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.