Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce-i omoară pe oamenii care fac nopți albe? Lipsa somnului nu este o cauză

Shutterstock
insomnie insomnia

Conform unui studiu desfășurat pe o perioadă de peste 37 de ani în Finlanda, se sugerează că stilul de viață ar trebui luat în considerare atunci când se analizează impactul cronotipului asupra sănătății. Cronotipul reprezintă tendința naturală a organismului de a dormi la o anumită oră.

Cercetarea, publicată în revista Chronobiology International, a urmărit persoanele pe parcursul studiului și a descoperit că există o contribuție mică sau chiar inexistentă a cronotipului asupra mortalității. În schimb, riscul crescut de mortalitate observat la persoanele care stau treze noaptea pare să fie determinat în principal de consumul excesiv de tutun și alcool. Dr. Christer Hublin, autorul studiului de la Institutul finlandez de sănătate ocupațională din Helsinki, a afirmat că „concluziile noastre sugerează că există o contribuție independentă mică sau chiar inexistentă a cronotipului la mortalitate”, conform Descoperă.ro.

Există tot mai multe dovezi care arată că durata și calitatea somnului, precum și lucrul în ture de noapte, pot afecta sănătatea. Studii anterioare au arătat că persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc crescut de probleme cardiace. Noul studiu, condus de dr. Jaakko Kaprio de la Universitatea din Helsinki, a urmărit un grup de 22.976 de bărbați și femei cu vârsta de 24 de ani în perioada 1981-2018.

În anul 2018, cercetătorii au verificat dacă vreunul dintre participanți a decedat, folosind informațiile din registrele naționale. Datele obținute din UK Biobank în 2018, care au analizat persoanele pe parcursul a 6,5 ani, au indicat că persoanele care sunt active noaptea prezintă un risc ușor crescut de deces din orice cauză, inclusiv din cauza bolilor și afecțiunilor cardiace.

Cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori, printre care educația, consumul zilnic de alcool, statutul socio-economic, cantitatea de tutun fumată, indicele de masă corporală și durata somnului. Din totalul participanților, 8.728 de persoane au decedat până în 2018, iar șansele de a muri din orice cauză au fost cu 9% mai mari în rândul persoanelor cu cronotip de noapte în comparație cu cele cu cronotip matinal.

Cu toate acestea, studiul a constatat că fumatul și consumul de alcool au fost principalele cauze ale acestor decese, nu cronotipul. Această concluzie a fost susținută de faptul că nefumătorii nu prezentau un risc crescut de deces. Decesele asociate cu consumul de alcool au inclus boli legate de acesta, precum și intoxicații accidentale cu alcool.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.