Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce instituţii se vor ocupa de alegerile parlamentare: Anunţ de la cel mai înalt nivel

AEP

Partidele se pregătesc asiduu pentru alegerile parlamentare după ce au stat aproape un an de zile pe bară. Alegerile parlamentare ţin agenda publică, iar instituţiile se pregătesc şi ele pentru ca totul să iasă bine. Şefa Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru a anunţat ce instituţii se vor ocupa de alegerile de la finalul acestui an.

Citeşte şi: Ioana Boureanu, o nouă reacţie în scandalul momentului: Ce a spus fata fostului politician

"Registrul electoral este o bază de date naţională administrată de AEP, în care sunt înregistrate şi actualizate datele de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi informaţiile privind arondarea acestora la secţiile de votare. În această bază de date au acces doar persoanele împuternicite şi cele autorizate de AEP. Însă trebuie spus şi înţeles şi pentru reprezentanţii MAE că înscrierea în Registrul electoral a persoanelor care au optat pentru votul prin corespondenţă este responsabilitatea integrală a acestui minister, această operaţiune fiind efectuată de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare, prin persoanele desemnate de MAE şi autorizate de AEP. Răspunderea pentru asigurarea confidenţialităţii datelor cu caracter personal şi a securităţii prelucrărilor acestora în Registrul electoral revine AEP, persoanelor autorizate şi persoanelor împuternicite. Poşta Română gestionează integral circuitul documentelor pentru votul prin corespondenţă, cu respectarea unor termene clare prevăzute de lege. Astfel, până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, trebuie să expedieze alegătorilor documentele necesare şi până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, să predea la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă plicurile cu voturile cetăţenilor.Cetăţenii trebuie să înţeleagă că e nevoie să expedieze plicurile cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a fi siguri că acestea vor fi livrate în timp util la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.  Concret, Poşta Română asigură confecţionarea tuturor documentele necesare exercitării votului prin corespondenţă, transmite aceste documente către alegători şi predă biroului electoral pentru votul prin corespondenţă plicurilor expediate de alegători. Ministerul Afacerilor Externe este responsabil de înregistrarea şi procesarea în termen legal a cererilor alegătorilor români din străinătate privind înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar AEP pune la dispoziţia Poştei Române numele şi adresele acestora, după înscrierea lor în Registrul Electoral.  În concluzie, Poşta Română gestionează votul prin corespondenţă, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe.", spune şefa AEP.

Citeşte şi: Americanii se pregătesc de RĂZBOI: Mesaje de ameninţare către Coreea de Nord / VIDEO

Organele statului spun că cetăţenii care aleg să voteze prin corespondenţă nu trebuie să îşi facă nicio grijă. Datele lor cu caracter personal nu vor fi folosite în alte scopuri decât electorale. "Vreau să-i liniştesc pe concetăţenii noştri care îşi fac griji că datele lor personale vor ajunge la ANAF sau la alte instituţii şi să îi asigur că acestea nu sunt în pericol de a fi folosite în alte scopuri. Registrul electoral este administrat de AEP cu respectarea strictă a legii şi toate operaţiunile din această bază de date sunt destinate exclusiv proceselor electorale. Mai trebuie spus că singurele informaţii care pot fi furnizate din această bază de date sunt cele solicitate individual de către fiecare alegător cu privire la propriile date cu caracter personal înscrise în Registrul electoral.", spune Pătru, conform adevarul.ro.

Citeşte şi: ÎNFRÂNGERE pentru DNA: După Victor Ponta, scapă şi Sebastian Ghiţă

Vor mai fi cozi la alegeri în diaspora? Ana Maria Pătru spune că nu. "Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Externe, va deschide secţii de votare acolo unde va fi nevoie. Ca să fiu mai explicită, în funcţie de informaţiile primite de la MAE, AEP va stabili, printr-o hotărâre, sediile acestora. Pentru organizarea acestor secţii de votare, MAE trebuie să aibă acordul autorităţilor din ţara respectivă. Pregătirea şi organizarea procesului de votare în străinătate sunt atribuţii ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.", a anunţat Pătru, conform sursei citate.

Citește și: Nici în filme nu vezi așa ceva: MĂCEL la o piscină între tineri / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.