Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce își propun noii proprietari ai Termocentralei Mintia/ Șeful CJ Hunedoara: Susțin revenirea în Sistemul Energetic Național

Facebook
Laurențiu Nistor

Mass Global Energy Rom parte a Mass Group Holding a cumpărat pentru un preț de 90 de milioane de euro Termocentrala Mintia. Discuțiile s-au axat pe viitorul termocentralei și pe intențiile noilor proprietari legate de modernizarea acestui obiectiv în vederea reintegrării sale în sistemul energetic național, susține Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

În cadrul întâlnirii acesta le-a spus că așteaptă reconversia termocentralei pe gaz și modernizarea instalațiilor și i-a avertizat pe reprezentanții investitorului prezenți la întâlnire că nu va semna nici o autorizație de demolare la obiectiv până când nu va vedea altceva ridicat deja conform promisiunilor luate pe achiziția termocentralei:

”Susțin revenirea Termocentralei Mintia în Sistemul Energetic Național! Împreună cu echipa de conducere a Consiliului Județean Hunedoara voi sprijini toate demersurile legate de reconstrucția termocentralei și crearea de noi locuri de muncă în cadrul acestui obiectiv strategic!

Astăzi, am avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom parte a Mass Group Holding, investitorii care au achiziționat recent Termocentrala Mintia.

Discuțiile s-au axat pe viitorul termocentralei și pe intențiile noilor proprietari legate de modernizarea acestui obiectiv în vederea reintegrării sale în sistemul energetic național.

Termocentrala Mintia a fost Steaua de pe Mureș. Astăzi este o stea apusă. Dar nu are rost să mai privim în trecut, acum trebuie să ne gândim la cum va arăta viitorul termocentralei. Oamenii care au lucrat aici sunt bine pregătiți profesional și este vital să-i readucem în câmpul muncii. În scurtă vreme, cel puțin un grup energetic poate deveni funcțional după reconversia pe gaz. Pentru investitor înseamnă bani din vânzarea energiei, iar pentru județul Hunedoara înseamnă producție și locuri de muncă.

Îi felicit pe investitori pentru achiziția făcută și pentru intenția de a crea, pentru început, 600 de locuri de muncă și îi asigur de tot sprijinul meu și al instituției pe care o conduc. Întâlnirea de astăzi a fost, cred, benefică pentru ambele părți. Așa cum am precizat și în cadrul întâlnirii cu investitorii, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara NU voi semna niciodată o autorizație de demolare la Mintia înainte de a semna autorizația de construire pentru noile investiții care se vor realiza aici!

Consiliul Județean Hunedoara va asigura tot sprijinul necesar în conformitate cu legea, dar așteptăm în schimb ca investitorul să-și țină promisiunea de a demara lucrările necesare pentru a produce cât mai repede energie electrică.”, susține președintele CJ Hunedoara.

Termocentrala Mintia, deţinută de Complexul Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, prin licitaţie publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding cu suma de 91.236.832, EURO, inclusiv TVA.

Potrivit datelor disponibile, Mass Group Holding este un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania. Potrivit site-ul Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activităţi şi în industria cimentului şi a oţelului, informează Ziarul Financiar.

Începând cu anul 2015, la Mintia s-au făcut investiții de 230 de milioane de euro, într-un proiect care a fost realizat în colaborare cu parteneri din China.

Practic, statul român, care a investit sume importante la termocentrala Mintia, a vândut această companie cu suma de doar 91 de milioane de euro.

Situația de la Mintia seamănă izbitor cu alte privatizări ”reușite” de statul român, iar rețeta pare mereu aceeași: compania beneficiază o perioadă de investiții, apoi totul se degradează și se scoate la licitație.

Centrala este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva. Are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă.

Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 şi 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.

De la punerea în funcţiune şi pâmă la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune.

Centrala s-a închis complet în iulie 2021, când energeticienii au ieşit din ultimul şut. Mai mulţi angajaţi s-au adunat atunci în curtea termocentralei pentru a protesta, acuzând un asasinat energetic.

În februarie anul acesta, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţa că termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi şi că a cerut administratorului judiciar ca în procedura de vânzare şi selecţie a unui investitor să solicite ca acesta să ofere garanţii ferme astfel încât pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minim 800 MW.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.