Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce moştenire grea îi lasă Obama noului preşedinte american, Donald Trump

Printre multele probleme pe care preşedintele american în exerciţiu Barack Obama i le va lăsa moştenire vineri preşedintelui ales Donald Trump sunt şi trei războaie de durată în Afganistan, Irak şi Siria, scrie NPR, potrivit agerpres.

Obama a ajuns la Casa Albă în urmă cu 8 ani promiţând să pună capăt intervenţiilor militare americane din Irak şi Afganistan. Cu toate acestea, Trump va moşteni conflictul care pare fără sfârşit din Afganistan şi se va confrunta cu o reluare a luptelor în Irak care s-au extins şi în Siria.

Imediat după ce va fi numit preşedinte, Trump îşi instalează omul de încredere la CIA

La începutul acestei luni, preşedintelui în exerciţiu i s-au adresat întrebări despre persistenţa acestor conflicte la ceremonia de rămas-bun de la Pentagon.

"Domnule preşedinte, am fost în război pe toată perioada mandatelor dumneavoastră", a declarat Generalul Joseph Dunford, pe care Obama l-a ales în 2015 la şefia Statului Major. "E o perioadă mai lungă decât în timpul oricărui alt preşedinte", a continuat el.

Nu este ceea ce Obama şi-a dorit sau a aşteptat să se întâmple, însă, deşi criticii îl acuză că nu a putut să pună capăt acestor conflicte, în timpul mandatului său numărul militarilor americani aflaţi pe fronturi în diverse zone ale lumii s-a redus. De la 180.000 de soldaţi în Afganistan şi Irak, SUA au acum desfăşuraţi pe teren doar 15.000, scrie NPR.

Însă conflictele nu sunt nici de departe aproape de rezolvare.

Dintre militarii americani aflaţi în teatrele de operaţiuni, 8.400 sunt în Afganistan, unde luptă împotriva a 13 grupări diferite pe care SUA le consideră teroriste şi antrenează forţele de securitate afgane care se confruntă cu talibanii, pe care SUA nu-i consideră în mod oficial terorişti.

Generalul John Nicholson, comandantul forţelor americane din Afganistan, a declarat că 2016 a fost un an dur pentru forţele implicate în conflict, deşi, în cele din urmă forţele afgane au reuşit să respingă majoritatea atacurilor. Cu toate acestea, talibanii au înregistrat reuşite importante.

Donald Trump dezvăluie neoficial numele viitorului ambasador american la Londra

Într-un raport prezentat la începutul lunii, John Sopko, Inspectorul General pentru Reconstrucţie în Afganistan, a deschis forţele de securitate afgane drept grav afectate de corupţie şi conduse de incompetenţi.

"Definim succesul prin absenţa eşecului total. Forţele afgane funcţionează la un nivel minim, contează doar pe apărare şi nu se implică în atacuri împotriva talibanilor" a spus Sopko, citat de NPR.

"Situaţia din Afganistan, oricât am încerca noi să o desenăm în roz, poate fi deschisă drept un blocaj", a afirmat Stephen Biddle, analist militar la Council on Foreign Relations. "Războiul poate fi susţinut doar dacă Congresul american continuă să pompeze cecuri de miliarde de dolari pentru Forţele de Securitate Afgane", a adăugat el.

Şi-apoi mai este şi războiul pe care Obama îl poartă încă din 2014 împotriva grupării Statul Islamic, atât în Irak, cât şi în Siria.

Administraţia americană a apărat progresele făcute de forţele irakiene, care în 2014 au fugit din faţa militanţilor jihadişti care au preluat cu uşurinţă Mosulul, au reuşit doi ani mai târziu să recucerească jumătate din oraş.

În Siria, 600 de soldaţi americani din Forţele Speciale au fost trimişi în misiune pentru a antrena rebelii. Scopul final este recucerirea oraşului Raqqa de la jihadiştii grupării Statul Islamic. Dar există şi critici care văd această abordare drept riscantă.

Donald Trump devine al 45-lea preşedeinte al SUA. Programul festivităţilor de învestire - FOTO/VIDEO

"Noi pierdem, ei câştigă", a declarat Michael O'Hanlon, analist la Brookings Institutions. "Poate nu o spune nimeni în aceşti termeni, pentru că le place să arunce praf în ochi, dar ideea de a învinge ISIS, de a-l înlocui pe Bashar al-Assad şi de a face acest lucru cu o investiţie americană minimă nu prea are nicio logică", a explicat analistul.

Nu este clar cum va aborda aceste probleme spinoase viitorul preşedinte. Trump abia dacă s-a referit la Afganistan în timpul campaniei electorale. Nu este clar nici cum va aborda problema grupării Statul Islamic.

Un indiciu în acest sens a venit de la viitorul consilier pentru apărare, generalul în rezervă Michael Flynn.

"Unde este regele Iordaniei, unde sunt emirii unora dintre ţările arabe?", a declarat Flynn pentru NPR în 2016. "Trebuie să ia atitudine, la nivel internaţional şi public, să condamne această formă violentă de ideologie care circulă în sistemul lor sanguin chiar acum. Şi nu văd să se întâmple acest lucru. Iar preşedintele SUA (Obama - n.r.) ar trebuie să le ceară cu totul alte lucruri decât face acum", a apreciat Flynn.

Când Flynn a făcut aceste declaraţii, Trump nu era decât candidatul republican la preşedinţie. Strategia lui Trump în legătură cu gruparea Statul Islamic a fost foarte succintă, aşa cum îi este caracteristic magnatului imobiliar: "Îi voi bombarda pur şi simplu pe fraierii ăia".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.