Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce moștenire lasă PSD în Sectorul 5

primaria_sectorului_5

Sectorul 5 al Capitalei nu are rival pentru titlul de cea mai puțin dezvoltată subunitate administrativ-teritorială din București. Cu populația cea mai slab pregătită educațional din întreaga Capitală, cu cele mai mici prețuri ale terenurilor și locuințelor, Sectorul 5 ocupă în schimb primul loc în topul sectoarelor care provoacă frică bucureștenilor.

În ciuda stabilității administrativ-politice a sectorului, cu Marian Vanghelie în funcția de primar timp  de 15 ani, nu reușim să găsim statistici care să ateste creșteri organice importante la nivel economic sau social. În ultimii 15 ani, în sectorul 5 a existat o tendință de dezinteres cu privire la rezolvarea problemelor profunde, precum îmbunătățirea nivelului de trai, care ar duce la creșterea și consolidarea independenței cetățenilor față de sistemul de ajutoare sociale.

vanghelie__mici_si_bere_21994000Cu cât serviciile oferite de primărie cresc în calitate, cu atât cetățenii vor avea așteptări mai mari. Parcă bazându-se pe această afirmație, serviciile oferite de P. S. 5 au fost păstrate la subzistență, astfel încât un Vanghelion sau un mic și o bere de 1 Mai să fie privite prin ochii cetățenilor drept adevărate eforturi și sacrificii din partea autorităților locale.

Din punct de vedere educațional, Sectorul 5 are un procent de analfabeți (0.30%) de aproape trei ori mai mare decât Sectorul 6 (0.11%) sau decât sectoarele 4, 3 și 1 cu câte 0.12%. Chiar și Sectorul 2, pe penultimul loc în acest clasament, cu 0.17%, se află la mare distanță de cel patronat până nu demult de Marian Vanghelie.

Sectorul 5, alături de sectoarele 3 și 4, formează cea mai veche zonă a Bucureștiului. În ciuda acestui fapt, majoritatea monumentelor istorice din Sectorul 5 nu au trecut testul timpului.  Din punct de vedere economic, în ceea ce privește prețul terenurilor și al locuințelor, acestea se găsesc la cea mai mică valoare din Capitală, ca urmare a blocării multor proiecte imobiliare la stadiul de idee.

 

S6 Sectorul 6

Toate aceste minusuri amintite mai sus pot fi însumate în perspectiva cetățeanului simplu prin harta fricii, realizată pe baza unui chestionar în care respondenții erau rugați să atribuie fiecărui cartier o valoare corespunzătoare siguranței, între 1 (foarte sigur, culoare verde) și 5 (periculos, culoare roșie).

harta fricii in Bucuresti

Odată cu suspendarea lui Marian Vanghelie din funcția de primar, bătălia politică în Sectorul 5  pentru alegerile locale devenea deschisă din nou. PNL a venit cu o propunere care să demoleze miturile negative legate de genul de candidat care poate câștiga Sectorul 5, în persoana deputatului Ovidiu Raețchi. De partea cealaltă, PSD părea să marșeze pe rețeta consacrată de Vanghelie, în persoana lui Cristian Rizea.

Acesta ar fi avut cele mai mari șanse să fie nominalizarea social-democraților pentru funcția de primar al Sectorului 5. Întâmplarea face ca acest lucru să nu mai fie posibil, din cauza a 300.000 de euro. Mai precis, procurorii DNA consideră că această sumă de bani a ajuns în buzunarele deputatului ca urmare a unor fapte de corupție materializate prin anumite „intervenții” la un angajat al RAPPS precum și asupra unui funcționar din cadrul Primăriei Chiajna.

Dar haideți să vedem ce ar fi avut de oferit PSD, prin persoana lui Cristian Rizea, locuitorilor din Sectorul 5. Dacă vă gândiți la un program politic cu care să fi ieșit la înaintare, sau măcar un comunicat prin care să-și facă cunoscute principalele arii de acțiune pe care va marșa acesta, mă simt nevoit să vă dezamăgesc.

Totuși, Rizea a avut câteva comunicate de presă în cele câteva luni în care s-a luptat să fie nominalizat drept candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 5, din care am extras mai jos câteva fragmente elocvente:

„Deputatul Cristian Rizea invită toți cetățenii Sectorului 5 la evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la dezrobirea romilor, o componentă principală a modernizării sociale a principatelor române (“Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești” – act semnat de către domnitorul Barbu Știrbei la 20 februarie 1856).

„11 Februarie12809583_978652272225955_3876626261045369606_n 2016 - Trupa Supercalifragilistic încântă cei 300 de pensionari din Sectorul 5 invitați de către deputatul Cristian Rizea -Senatul României, Camera Constantin Brâncoveanu.”

„Deputatul PSD, Cristian Rizea, organizează Miercuri, 24 februarie, începând cu ora 17.00, la Palatul Parlamentului din Capitală, un spectacol de Dragobete pentru un numar de 1000 cetateni ai Sectorului 5 (cadre didactice, pensionari și tineri). Spectacolul de muzică și dans: Cântă și Iubește românește! va avea loc cu participarea copiilor din Trupa Supercalifragilistic și a Ansamblului Folcloric Cununa Carpaților. Intrarea este gratuită. Accesul se va face începând cu ora 16.00 la intrarea S1 (Camera Deputaților)”.

Deputatul Cristian Rizea a sărbătorit ziua de 1 Martie la sediul PSD din Ferentari alături de peste 200 de doamne și domnișoare din Sectorul 5. „Astăzi am încercat să aducem o rază de bucurie tuturor femeilor din Sectorul 5 prin tradiționalul Mărțișor; o zi specială de al cărei simbolism ne-a amintit unul dintre remarcabilii nostri invitați” - dna Lia Cosma – Director la Muzeul Satului.

[one_half]

rizea2[/one_half]

[one_half_last]rizeaCampanie[/one_half_last]

Cu alte cuvinte, nicio diferență majoră, ci din contră, multe asemănări între Marian Vanghelie, cel pe care PSD l-a susținut atâția ani în funcția de primar al Sectorului 5 și Cristian Rizea, cel pe a cărui mână  erau gata să meargă social-democrații la alegerile locale din acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.