Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce pot face Dragnea si Oprea pana la incatusarea lui Ponta?

Sa facem o medie intre rata de condamnari DNA, CV-ul de pedepse cu executare dictate de judecatoarea lui Ponta si soliditatea dosarului de evaziune si spalare de bani al artistului formerly known as Mickey Mouse ori Pinocchio. Rezulta ca actualul premier al Romaniei va fi peste doar cateva saptamani sau luni, in masura de 85%, dus in catuse pentru a-si executa pedeapsa privativa de libertate. Dubele televiziunilor vor fugi bezmetic in jurul Loganului (alb? bleumarin?) cu care Ponta, imbracat intr-o camasa alba, descheiata la gat si scoasa din pantaloni, cu mainile acoperite de un sacou negru, probabil zambind ghidus, va fi dus in carantina initiala de la Rahova.

Isi permite PSD (nu mai vorbesc de imaginea Romaniei, e deja prea tarziu) ca in acele momente Victor Ponta sa fie inca premierul Romaniei? Sau sa fie proaspat demisionar, dupa aflarea verdictului, intr-o situatie bizara de premier-puscarias? Poate Oprea sa mai pozeze in reprezentantul oamenilor legii cand sprijina un infractor in fruntea tarii?

Nu. Cu fiecare zi care trece si care ne apropie de condamnarea (sigura in masura de 85%) a lui Ponta Victor-Viorel optiunile lui Dragnea si Oprea se epuizeaza, capacitatea de negociere le scade, cartile li se micsoreaza. In ziua verdictului nu vor mai avea nimic si vor fi nevoiti sa voteze guvernul PNL, pentru ca nu isi permit anticipate (PSD e in situatia critica, UNPR sufera de electoralofobie).

Singurul moment in care Dragnea si Oprea pot negocia ceva – orice, cat de cat, elegant, pentru a evita sa ramana cu mana goala – este acum: in curand Iohannis oricum castiga partida si il numeste pe Predoiu premier. Teoretic, Oprea poate primi posturi in Guvern, desi nu poate fi exclusa o varianta maximalista de negociere in care Iohannis refuza acest compromis; Dragnea poate visa, in cel mai bun caz, la pastrea unor posturi in teritoriu si in agentii. In schimb, ei trebuie sa-l convinga pe Ponta sa demisioneze sau sa il darame discret la motiunea de cenzura.

Asadar, in conditiile in care Oprea si Dragnea sunt actori rationali, Guvernul Ponta mai are de trait doar cateva ore: Ponta pleaca fie maine seara, pe segment cu rating bun, inainte de inceputul efectiv al procesului sau, fie in cateva zile, in functie de programarea motiunii de cenzura (punem pariu ca Zgonea se grabeste?).

Pana la urma e o chestiune de bun-simt national: drumul sinistru spre arestul din Rahova trebuie facut totusi de un cetatean oarecare, nu de premierul Romaniei.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.