Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce rămâne în urma lui Tudorel Toader - Marile parchete nu au șefi numiți / Selecția procurorului european, suspendată

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvern Tudorel Toader

PSD i-a retras, ieri, sprijinul lui Tudorel Toader, acesta urmând să fie înlocuit cu Eugen Nicolicea. După doi ani în fruntea ministerului, Toader s-a remarcat prin menținerea unei stări tensionate în sistem.  În timpul mandatului lui, două mari parchete au rămas fără conducere: DNA și Parchetul General.

Mandatul lui Tudorel Toader a fost marcat de nemulțumiri venite din interiorul sistemului judiciar, fiind prima dată când judecătorii și procurorii au ieșit în stradă. Motivul a fost OUG 7, care prevedea modificări aduse legilor justiției. O parte dintre ele au fost ulterior abrogate, însă cea mai mare nemulțumire a magistraților a fost sporirea puterilor Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și scoaterea acesteia din subordinea procurorului general, structura fiind considerată o presiune la adresa judecătorilor și procurorilor.

Și anterior protestelor, magistrații au avut nenumărate nemulțumiri legate de diferite modificări legislative, prin OUG sau aflate în Parlament.

În mandatul lui Tudorel Toader, Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la conducerea DNA, Adina Florea fiind, în mai multe rânduri, opțiunea ministrului, însă nu și a președintelui României.

De la revocarea lui Kovesi, instituția este condusă de un procuror șef interimar. După ce Anca Jurma și-a dat demisia, conducerea a fost preluată, prin delegarea Secției pentru Procurori a CSM, de Nistor Călin, fost adjunct al Laurei Codruța Kovesi.

În acest interval, instituția a fost implicată în mai multe scandaluri, singurul dosar cunoscut instrumentat fiind cel în care este vizat Călin Popescu Tăriceanu, blocat în prezent la Senat.

Activitatea DNA a fost redusă în ultimele luni, atât prin lipsa unui șef numit, cât și prin măsurile legislative operate de-a lungul timpului.

Citeste si Cererea de pensionare a lui Augustin Lazăr, dezbătută de procurorii din CSM

Curând, la Parchetul General situația va fi similară cu cea de la DNA. Mandatul lui Augustin Lazăr se termină pe 27 aprilie, iar CSM trebuie să delege un procuror general interimar. Lazăr a făcut obiectul unei proceduri de revocare demarată de ministrul Justiției, insa a blocat demersul in instanță

Procurorul general interimar ar urma sa fie prim-adjunctul Laura Oprean.

Deși procedura de selecție a unui nou procuror general a fost demarată înainte de expirarea mandatului, niciunul dintre candidații care s-au înscris în cursă nu a fost pe gustul lui Tudorel Toader. Astfel, procedura va fi reluată de următorul ministru al Justiției.

De asemenea, selecția unui procuror european va fi, cel mai probabil, suspendată până la numirea unui nou ministru, având în vedere că Toader nu a fost mulțumit nici de procurorii care s-au inscris in această procedură.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.