Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce riști dacă porți încălțăminte nepotrivită? Iată ce complicații pot să apară

Radu Pop
luxatie glezna

Purtarea unor pantofi incomozi, foarte înguști sau cu toc ori cu talpă prea înaltă, poate avea urmări serioase asupra piciorului. Dincolo de disconfortul pe care îl simți atunci când porți o încălțăminte aleasă greșit, pe termen lung pot să apară diferite probleme de sănătate: bătături dureroase (îngroșarea pielii), monturi (umflături pe partea laterală a degetelor mari) sau încarnarea unghiilor. Toate aceste complicații vor necesita un tratament de specialitate, pe termen lung, iar rezultatele nu sunt întotdeauna garantate.

În plus, dacă porți frecvent pantofi cu toc înalt și subțire, riști să te accidentezi, să poți suferi o entorsă sau chiar o luxație a gleznei. Entorsa apare atunci când ligamentele articulației sunt forțate, întinse la limită, iar luxația (dislocarea) gleznei înseamnă deplasarea extremităților osoase ale unei articulații într-o poziție anormală. Deseori, o gleznă luxată este asociată cu fracturi ale capetelor distale ale tibiei și fibulei, în asociere cu deteriorarea ligamentelor care ajută la susținerea articulației gleznelor. Alteori, în anumite cazuri mai grave, luxația poate să afecteze circulația sângelui sau terminațiile nervoase din zona gleznei, iar în timp se poate declanșa artrita, însoțită de durere cronică. De aceea, nu trebuie să neglijezi o asemenea accidentare, ci să te prezinți cât mai repede pentru o evaluare la un medic ortoped.

După un examen clinic complet, medicul îți va recomanda anumite investigații imagistice specifice: radiografie, ecografie, computer tomograf sau examen RMN. Cu ajutorul acestora, el va putea stabili dacă ai suferit o entorsă sau o luxație, însoțită sau nu și de o fractură, va evalua gradul de afectare a gleznei și va stabili tratamentul potrivit. În funcție de severitatea accidentării, poate fi necesară imobilizarea gleznei cu orteză, atele sau ghips. Foarte rar, dacă articulația nu se vindecă prin măsuri terapeutice conservatoare, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală pentru repararea sau reconstrucția ligamentului distrus.

După vindecare, un rol important îl au ședințele de recuperare medicală, care ajută la recâștigarea mobilității articulației. Pentru a preveni alte accidentări, trebuie să alegi o încălțăminte confortabilă, suficient de lejeră pentru ca degetele să stea într-o poziție normală, iar în loc de pantofi cu toc înalt poți purta un model cu talpă ortopedică.

Dacă ai suferit o accidentare a gleznei, te poți adresa pentru consultație și investigații de specialitate la Spitalul Clinic SANADOR. Medicii din Secția de Ortopedie și Traumatologie folosesc aparatură de înaltă performanță și au experiență îndelungată în diagnosticarea și tratarea diferitelor tipuri de leziuni articulare. Dacă este necesar, chirurgii ortopezi vor interveni cu un tratament chirurgical minim invaziv, care să repare ligamentele distruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.