Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă cu Daniel Constanin

pressalert.ro
daniel constantin

Zilele lui Daniel Constantin în ALDE sunt numărate. Andrei Gerea, fost ministru al Energiei în guvernul Ponta și vicepreședinte ALDE, a cerut astăzi retragerea sprijinului politic pentru actualul vicepremier și, implicit, retragerea acestuia din Guvern iar liderii partidului au fost de acord cu această măsură.

ALDE a decis cine îi va lua locul lui Daniel Constantin în guvern

Efectele unei astfel de mutări sunt destul de mari pentru Daniel Constantin dar destul de mici pentru ALDE. Fără sprijinul partidului, actualul vicepremier și echipa sa se vor vedea fără prea multe variante de rezervă. Zvonurile din piață vorbesc despre posibilitatea ca acesta să înființeze alături de Victor Ponta un partid naționalist, care să susțină actualul guvern. Deși este o mișcare riscantă, aceasta pare a fi cea mai bună soluție pentru Daniel Constantin și echipa sa.

Fostul președinte al conservatorilor nu e o locomotivă politică și nu pare să fie capabil să crească de unul singur un nou partid. Includerea lui Victor Ponta în acest plan schimbă radical lucrurile. Acesta se bucură de încredere publică, are suficiente relații și este de bun simț că considerăm că poate convinge persoanele potrivite să susțină financiar un astfel de partid.

Chiar dacă nu s-a spus nimic oficial în acest sens, sunt mai multe indicii care susțin posibilitatea creării unui nou partid de către Victor Ponta și Daniel Constantin. Fostul președinte al PSD nu ar fi la prima tentativă de a face parte dintr-o formațiune naționalistă. Telenovela intrării sale în PRU a oferit destule subiecte de știri înainte de alegerile parlamentare. Relația dintre Dragnea și Ponta este un alt motiv pentru care această mișcare s-ar putea concretiza. Nu în ultimul rând, în lipsa unei asemenea variante de rezervă, Daniel Constantin nu ar fi rămas la fel de ferm pe poziții  în războiul cu Tăriceanu. Până la urmă, un rol mai mic în ALDE ar fi fost de preferat când alternativa este lipsa oricărui rol în politica mare, pentru că este greu de crezut că Daniel Constantin ar găsi vreo ușă deschisă la vreunul din partidele deja existente.

Spuneam că efectele retragerii sprijinului politic sunt mari pentru actualul vicepremier dar minime pentru partid. ALDE este la guvernare și principalul exponent al formațiunii, Tăriceanu, ocupă a doua poziție în stat. Chiar dacă Daniel Constantin va părăsi partidul și își va lua cu el niște filiale, există destule persoane dornice să acopere golurile lăsate. Mai e suficient timp până ce partidul va avea un nou test al urnelor, iar întărirea organizațiilor este mai ușor de făcut când nu ești în opoziție și ai deci acces la resurse.

Nu doar că ALDE nu ar pierde prin eliminarea lui Daniel Constantin, dar chiar ar putea avea de câștigat. Conducerea pe două voci și dezvoltarea pe două curente diferite ar fi continuat să persiste în partid. Momentan, apele sunt liniștite și favorabile pentru ALDE. Un război tranșat acum este de preferat unuia care să fi izbucnit la momentul nepotrivit.

Cert este că Daniel Constantin rămâne fără prea multe cărți în mână și nici măcar cele pe care le are nu sunt hotărâtoare. Viitorul politic apropiat al actualului vicepremier stă în mâna lui Victor Ponta și în decizia pe care acesta o va lua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.