Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă dacă se scoate din Codul Penal abuzul în serviciu

abuz

Zeci de primari și politicieni au fost puși sub acuzare de procurorii DNA de abuz în serviciu, simplu sau în formă continuată. Acuzațiile variază de la un suspect la altul. Am putea spune că mare parte din succesul DNA în lupta anticorupție are la bază abuzul în serviciu. În acest context, Elena Udrea revine cu o nouă declarație menită să șocheze.

"E vorba despre zecile de mii de primari, consilieri, funcționari publici, persoane din mediul privat care se pot face vinovate de abuz în serviciu pentru că își fac atribuțiile în mod defectuos. Nu există nicăieri în Europa reglementată această chestiune, această faptă de abuz în serviciu. Cine greșește să fie sancționat administrativ, de serviciu, la locul de muncă. Dacă se cauzează o pagubă, e pus să recupereze prejudiciul", a declarat ea, conform B1 TV.

O declarație asemănătoare a fost făcută de Udrea la finalul lunii trecute.

"Povestea asta cu abuzul în serviciu nu există nicăieri în Europa. Nicio țară din UE nu are fapta de abuz în serviciu ca faptă penală, nu mai spun că nu e faptă de corupție nicăieri. Deci, dacă cineva săvârșește o greșeală în funcție și provoacă un prejudiciu, el este sancționat administrativ și se recuperează prejudiciul. La noi, abuzul în serviciu poate să însemne pușcărie până la 15 ani. Eu cred că această faptă trebuie scoasă din Codul penal. Abuzul în serviciu nu înseamnă nici mită, nu înseamnă nimic. Înseamnă că un om poate să greșească. În cazul domnului Gabriel Oprea, înțeleg că este o faptă de abuz în serviciu legată de escorta Poliției pe care a avut-o. Nu știu dacă era legal sau nelegal", spunea ea, citată de Agerpres.

Nu este cu totul exclus ca Udrea să transmită un mic semnal către politicienii care ar mai putea simpatiza cauza sa. Ceva de tipul, vedeți, dacă eram eu la putere aceste lucruri nu se întâmplau.

Din acest punct de vedere trebuie spus că o lege care ar dezincrimina abuzul în serviciu s-ar aplica și retroactiv. Astfel, mai mulți condamnați ar fi eliberați. Mai interesant din punct de vedere politic, politicieni care încă mai au putere, dar se află în atenția DNA sau chiar trimiși în judecată și-ar vedea problemele rezolvate.

Pentru unii dintre aceștia, DNA sau alte parchete competente ar putea formula noi acuzații. Dar asta înseamnă reluarea procedurilor și muncă suplimentară, făcută în contratimp, până când faptele nu se prescriu.

Un alt lucru interesant este sugestia Elenei Udrea privind recuperarea prejudiciului. De exemplu, Tiberiu Nițu, care este acuzat la rândul său de complicitate la abuz în serviciu, care a dus astfel la prejudicii, are o șansă să argumenteze în fața instanței că a fost o "eroare onestă" și să ceară o pedeapsă cu suspendare. Dacă recuperarea prejudiciului devine normă, atunci buna credință a lui Nițu nu mai contează și acesta trebuie sa scoată din buzunar salariul antemergătorului, uzura motocicletei, consumul de benzină și alte eventuale prejudicii.

În sfârșit, nu este deloc clar cum se va recupera un prejudiciu pe cale administrativă în condițiile în care persoana și-a încetat funcția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.