Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spun cercetătorii despre valul de căldură care a lovit Europa: Temerile organizațiilor de mediu se adeveresc

canicula

Valul de căldură care a afectat Europa în luna iulie a acestui an a fost „foarte probabil” rezultatul impactului oamenilor asupra climei, au transmis oamenii de ştiinţă, care au precizat că temperaturile ar fi fost cu până la 3 grade Celsius mai scăzute în lipsa schimbărilor climatice, potrivit news.ro.

Iulie a fost cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale. Asta după ce iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din toate timpurile, citează The Guardian.

Temperaturile au atins valori maxime record, iar incendiile de vegetaţie încă sunt active în multe ţări din nordul Europei şi în Siberia. Suprafaţa îngheţată a Groenlandei se topeşte cu o viteză aproape record, iar riscul de secetă a crescut în zone din centrul şi estul Europei.

Citește și: ‘Execuție’ în Guvern, după cazul de la Caracal! ‘Am decis’

Căldura extremă este neobişnuită deoarece acesta nu este un an El Niño - fenomen asociat de regulă cu temperaturi mari înregistrate într-o perioadă îndelungată. În schimb, oamenii de ştinţă spun că aceastea sunt cauzate de emisiile de carbon în cantităţi uriaşe.

Un studiu realizat de un grup de meteorologi şi climatologi de la mai multe instituţii europene arată că temperaturile extreme din Franţa şi Olanda - unde termometrele au arătat peste 40 de grade Celsius - sunt cauzate de cel puţin 10 ori mai probabil de criza climatică.

În Marea Britanie, unde pe 25 iulie a fost înregistrată temperatura de 38,7C, impactul uman asupra climatului a făcut ca temperaturile crescute să fie de cel puţin trei ori mai probabile.

Citește și: Un expert criminolog sparge gheața! Are la îndemână un astfel de om, cu un intelect nu foarte dezvoltat

Cercetătorii au spus că în toate regiunile temperaturile ar fi trebuit să fie cu până la 3C mai scăzute, într-un climat neschimbat.

Autorii studiului au avertizat că valurile de căldură extremă vor avea impact asupra bunăstării oamenilor, sănătăţii lor şi sunt „potenţial letale”. „Impactul complet este cunoscut după câteva săptămâni, după ce cifrele mortalităţii au fost analizate”, se arată în document.

António Guterres, secretar general al ONU, care a convocat pentru luna septembrie un summit special privind clima, a spus că anotimpurile se deplasează alarmant de la normal.

Citește și: Apel urgent al lui Alexandru Cumpănașu: ‘Vă rog să descifrați ce scrie pe acest document’

„Am avut mereu veri călduroase, dar aceasta nu este vara tinereţii voastre. Nu este vara bunicilor voştri. Să prevenim distrugerea ireversibilă a climei este cursa vieţii noastre. Este o cursă pe care putem şi trebuie să o câştigăm”, a subliniat el.

Organizaţia Meteorologică Mondială se aşteaptă ca 2015 - 2019 să reprezinte cea mai călduroasă perioadă de cinci ani din istorie.

„Iulie a rescris istoria climatică, cu zeci de recorduri de temperatură la nivel local, naţional şi global”, a spus secretarul general al organizaţiei, Petteri Taalas. „Nu este ceva ştiinţifico-fantastic, este realitatea schimbării climei. Se întâmplă acum şi se va înrăutăţi în viitor fără o acţiune urgentă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.