Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spun seismologii, după două cutremure în 24 de ore: care este riscul unui seism major

cutremur seismograf

România s-a cutremurat de două ori în mai puțin de 24 de ore. Un prim cutremur a avut loc în Buzău și a avut o magnitudine de 4,6 și al doilea în Vrancea cu o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter. Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) susține că cele două cutremure nu au legătură unul cu celălalt, iar posibilitatea unui cutremur major este redus în următoarea perioadă.

Citește și: RUPTURĂ între Liviu Dragnea și Mihai Tudose pe legile justiției: Șeful PSD îi dă ORDIN pentru Tudorel Toader

Citește și: BOMBA din perchezițiile DNA: S-a ajuns la o fostă jurnalistă, acum în Guvern / FOTO

"Cele două seisme nu au nicio legătură, cel de 4,6 a avut loc la 90 km adâncime, iar cel 4,9 este situat la 132 de km adâncime, distanţa între ele este de un km, iar într-o reprezentare tridimensională distanţa este de 40 de km. Nu s-au condiţionat unul pe altul, cel de 4,9 nu este replica celui de 4,6 pentru că o replică este întotdeauna mai mică decât cutremurul principal. În istoria zonei Vrancea, sunt perioade în care activitatea seismică este mai intensă, însă şi perioade în care activitatea este mai puţin reprezentativă pentru cutremurele de peste 4 şi chiar peste 3", a declarat Mihai Diaconescu, informează Mediafax.

Seismologul a explicat că nu vom asista, în viitor, la un cutremur cu o magnitudine mai mare de cinci pe scara Richter, precizând că sunt seisme care sunt cu greu resimţite de către populaţie.

"Aceste seisme nu anunţă sfârşitul cutremurelor în zona Vrancea şi nici nu prevestesc o activitatea mai intensă de acum încolo. Aceste cutremure sunt independente şi nu ne arată nicio condiţionalitate cu privire la producerea unui cutremur mai mare de 5. Intensitatea se referă la efectele asupra oamenilor şi clădirilor, iar magnitudinea se referă la energia eliberată în focar. Nu trebuie să ne temem de niciuna dintre cele două noţiuni. Cutremurele acestea sunt foarte slabe, simţite doar de oameni care se află în repaus sau la etajele superioare, peste şase", a menţionat Mihai Diaconescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.