Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune ONU despre armistițiul din Siria

ONU elicopter

Încetarea ostilităţilor în Siria este respectată, dar rămâne fragilă la aproape şase zile de la intrarea sa în vigoare şi succesul nu este încă garantat, deşi progresele sunt evidente, a estimat joi emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, relatează Reuters şi AFP.

''Din păcate, trebuie să recunoaştem - ca la fiecare încetare a focului şi în special în acest caz - că încă există o serie de locuri unde luptele au continuat, printre care Hama, Homs, Latakia şi Damasc. De aceea, situaţia ar putea fi sintetizată ca fiind fragilă, succesul nu este garantat, dar progresul este vizibil. Întrebaţi-i pe sirieni'', a declarat Staffan de Mistura pentru presă, la Geneva. În opinia sa, oprirea tuturor luptelor şi accelerarea livrării ajutoarelor umanitare în Siria, în special pentru aproape o jumătate de milion de persoane aflate în zone asediate, sunt vitale pentru crearea condiţiilor necesare dialogului de pace între regimul de la Damasc şi opoziţia siriană.

Reprezentantul ONU a reamintit că tratativele intersiriene în vederea restabilirii păcii în Siria se vor relua pe 9 martie, la Geneva. Data iniţială a reluării discuţiilor fusese stabilită pentru 7 martie, dar a fost amânată cu două zile din cauza lipsei de camere de hotel disponibile pentru delegaţii celor două părţi participante la negocieri. În această perioadă hotelurile din Geneva sunt ocupate întrucât oraşul găzduieşte şi Salonul Internaţional Auto. O primă rundă de negocieri între reprezentanţii regimului de la Damasc şi cei ai opoziţiei siriene a început la începutul lunii februarie la Geneva, dar s-a încheiat înainte de data stabilită iniţial, din cauza intensificării bombardamentelor ruse în Siria. Ulterior, SUA şi Rusia au negociat şi încheiat un acord de încetare a focului (intrat în vigoare vineri la ora 22:00 GMT), cu sprijinul ONU.

Războiul din Siria, izbucnit în urmă cu aproape cinci ani, s-a soldat cu 270.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi persoane strămutate. În total, peste 4 milioane de persoane trăiesc în zone greu accesibile din Siria, iar jumătate de milion în zone sub asediu, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.