Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce tehnologie schimbă politica: 15 lei pentru un politician. Ar merita?

digitalencryption

*Articolul este semnat de Mihnea Dumitru, doctor in științe politice, specializat pe influența internetului în politica românească. Analizează tendințe politice și scrie în engleză pe dacsftw.com

Bernie Sanders, candidatul pentru cursa democrată la Președinția Statelor Unite, a declarat că Bucureștiul are internetul mai rapid decât SUA și că acest lucru este „inacceptabil și trebuie schimbat”.

sanders

Așteptăm invazia, tovarășe, dar până atunci, putem explora și alte tehnologii prin care să fim în frunte. România rămâne în topul țărilor cu cea mai rapidă viteză la internet. Dacă pentru mulți politicieni, internetul și Facebook reprezintă încă ultima revoluție, în alte părți ale lumii, tehnologia continuă să evolueze, transformând procesul politic într-un exercițiu descentralizat de voință populară, fără intermediari și cu siguranța asigurată de investițiile făcute direct în politicieni.

Imaginați-vă o realitate în care un partid politic sau un candidat primește donații într-un mod extrem de transparent, public, iar sumele pe care le strânge finanțează o campanie în care toate declarațiile și toate documentele sunt publice și ușor de verificat. Votul este electronic, internațional și secret, iar posibilitatea de fraudă zero (și pe baza identificării fiecărui votant, dar asigurând anonimat prin tehnologia respectivă). Odată ajuns în Parlament, respectivul politician are susținerea afișată public, printr-un sistem de încredere de tip bursă, ca și partidul din care face parte. Nicio declarație sau niciun punct de vedere nu este secret, iar fiecare vot este sigur, unic și reprezentativ. Mai mult, cetățenii și susținătorii pot cumpăra sau vinde acțiunile respectivului partid.

Utopie, SF? Nu, doar unde se îndreaptă lumea. În Ucraina, dintre toate țările globului la care ne așteptam să asigure pionieratul în tehnologie, va folosi ceea ce spuneam mai sus printr-o tehnologie similară monedelor alternative (e.g. Bitcoin). Numit blockchain, tehnologia este un catalog virtual răspândit pe mai multe computere, similar ideii de torent, dar al cărei beneficii rezidă în securitatea informațiilor. Odată o informație introdusă în blockchain, este asigurată și răspândită între toate computerele care participă la proiect. Nu mai poate fi ștearsă. Iar ideea aceasta, în special prin noul enfant terrible al monedelor alternative, Ethereum, este fix ce va transforma viitoarele alegeri din Ucraina.

Ethereum este o criptovalută inventată, de altfel, de cetățeanul americano-ucrainean Vitalik Buterin. Prețul monedei a crescut, în câteva luni, de la 3 la 10 dolari americani. Tehnologia va fi folosită de Microsoft pentru serverele sale. Ethereum reprezintă al doilea val tehnologic după Bitcoin (o monedă care valorează peste 1700 de lei), folosind siguranța blockchain-ului, a unei rețele descentralizate, pentru a crea aplicații virtuale pe internet.

Bitcoin există și pe piața românească, poate fi cumpărat și poate fi folosit inclusiv pentru plata directă a facturilor la multe terminale din țară (mai mult de o sută doar în București). Practic, infrastructura, chiar dacă statul român ignoră monedele alternative, există. Legătura dintre monedele virtuale și blockchain este tehnică și complicată. La bitcoin, tranzacțiile sunt scrise în catalogul virtual de către entuziaști care dedică puterea de procesare a computerelor pentru a le cripta. Mai multe tranzacții construiesc un așa-numit block, mai multe block-uri creează blockchain-ul, care deține toate tranzacțiile criptate de la punctul zero și se răspândește ca un torent în toată lumea. Entuziaștii primesc bitcoin pentru munca lor (numită minare). Este un sistem închis, extrem de sigur și o alternativă la monedă fiduciară, adică la munca la corporație, pentru care primești bani emiși de stat.

Așadar, imaginați-vă cum apare un partid nou, care pe lângă promisiuni electorale, lansează și propria criptovalută, pe care oricine o poate cumpăra facil de pe site-ul său cu cardul de credit. La o bursă virtuală, câți bani ar strânge din eter un M10, spre exemplu, dacă membrii fondatori ar lansa partidul? Ei ar strânge împreună destui bani cât să dea unei acțiuni/monede valoarea de 1 leu.

Ai cumpăra 10 din ele, dacă asta ar reprezenta încrederea ta în Monica Macovei? Dar 10 pentru Nicușor Dan? 100 pentru PNL și, hai, 15 pentru Ludovic Orban? Dacă s-ar lista pe o bursă a partidelor, ar afecta specula prețul? Și dacă da, ce ar face respectivul partid pentru a calma piața?

Spre deosebire de Facebook, care pare să afecteze doar comunicarea politică și mai greu prezența la urne, un astfel de sistem, aparent complicat, ar putea revoluționa siguranța votului și încrederea in partide, mai ales într-o țară în care nici una, nici cealaltă nu sunt la cotele cele mai ridicate. Am merge la vot pentru a ne proteja investițiile, nu numai pentru a privi tâmpi cum ne mint și păcălesc la televizor. Să fii unul dintre investitorii originali într-un candidat, bucurându-te de profit, după câțiva ani de creștere a cotei sale și să-l vezi devenind măgar peste noapte? Vinzi acțiunile și investești în altul mai bun. Vine DNA-ul peste el? Vindem din nou, înainte să-i scadă cota.

Niciuna dintre ideile de mai sus n-ar schimba rolul instituțiilor democratice, ci le-ar responsabiliza. A! Și era să uit: Hillary pentru președinte!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.