Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce va face Marcel Ciolacu, după ce Curtea Constituțională a întors Legea pensiilor speciale

InquamFOTO/Octav Ganea
Ciolacu

Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament, a decis Curtea Constituțională. Pe cale de consecință, liderii coaliției de guvernare trebuie să aștepte motivarea integrală a deciziei CCR și ulterior să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Citește și: Alertă - CCR a decis: Legea pensiilor speciale se întoarce la Parlament

Premierul Marcel Ciolacu explica faptul că este nevoie de o adoptare cât mai rapidă a legii pentru a îndeplini jalonul din PNRR.

„Jalonul cu pensiile speciale a trecut astăzi în Parlamentul României cu certitudine se va găsi cineva să atace aceste lege la CCR. Vom vedea decizia. Dacă este nevoie și Curtea găsește anumite aspecte de constituționalitate sunt ferm convins și vom avea o sesiune extraordinară astfel încât în aceste luni,cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din cererea 3 să fie îndeplinite”, a transmis Marcel Ciolacu.

CCR a întors legea în Parlament

Curtea Constituţională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat Marian Enache

Preşedintele CCR a mai precizat că instituţia „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial, a completat Enache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.