Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce vor candidații la președinția USR

usr uniunea salvati romania

Peste weekend mi-au fost oferite spre consultare programele candidaților la președinția Uniunii Salvați România. Dl Vlad Alexandrescu și-a făcut programul public, pe cele al domnilor Cristian Seidler și Dan Barna le-am primit prin mijloace specifice. Adică cineva din partid s-a plictisit de opacitate și mi le-a dat fără măcar ca eu să le cer.

Am ascultat (cât a fost tehnic posibil) și live-ul de la dezbaterea care a avut loc în București. Live-ul a servit destul de puțin la diferențierea candidaților, dar programele lor sunt mai grăitoare. Fără a fi lipsite de obișnuitele plictiseli pioase, ele ajută să ne facem o opinie despre ce vor cei trei.

Notă: pe când scriam acest articol dl Seidler și-a retras candidatura. După câteva ore de ezitare am decis să termin totuși textul, măcar de dragul istoriei. Mai ales că cei trei trebuie cumva analizați în dinamica lor comună.

Așadar, am citit programele, am văzut dezbaterea și am rezumat cât am înțeles într-un tabel albastru.

content-image

Dl Seidler spune că nu crede că este nevoie de o doctrină comună, alta decât (în esență) anticorupția. Astfel, el preia poziția lui Nicușor Dan din timpul referendumului și dă un semnal de continuitate nicușoriștilor. Pe de altă parte... normal că este nevoie de o doctrină. Dl Dan s-a poziționat cam aiurea în acel moment iar acum acest lucru este evident cam tuturor. Inclusiv, putem spera, dlui Dan. Așadar, ca să acopere problema, dl Seidler compensează având cele mai consistente propuneri doctrinare din corpul principal al programului (ale dlui Alexandrescu sunt anexate). Ingenios, cumva. Nu spunem doctrină dar facem doctrină.

Dl Barna spune că vrea o doctrină. Dar, în același timp, vrea să îi țină aproape pe cei care nu aderă la USR Liberal. Așa că în program nu e trecut mai nimic și pe unele probleme (afilierea internațională, de exemplu) se spune explicit că va hotărî partidul. Pe de altă parte, în vorbă, dl Barna și USR Liberal au spus clar că vor o poziționare de centru dreapta (orice ar însemna asta). Plus că dl Cioloș este și el o doctrină, nu? Înțeleg problema dlui Barna, dar mi se pare că soluția găsită este mai puțin subtilă decât a dlui Seidler.

Dl Alexandrescu nu are nevoie de subtilități, unul din principalele lucruri care îl recomandă în cursă fiind munca la USR Viu, viitoarea propunere de doctrină a USR. Evident, dl Alexandrescu candidează promovând documentul doctrinar la care a lucrat deja.

În ceea ce privește existența unor tabere și nevoia de a media, dnii Seidler și Alexandrescu recunosc problema și propun soluții. La primul pacea internă pare a fi mai mult o problemă de disciplină și voință în timp ce la al doilea zona doctrinară comună agreată va fi facilitatorul păcii.

Dl Barna nu pare la fel de preocupat de pacea internă. Impresia mea este că vede pacea apărând mai degrabă ca efect al clarificării doctrinare.

În privința transparenței, dnii Seidler și Barna par să împărtășească viziunea conform căreia transparența este pentru membri nu pentru exterior. Dl Seidler trece chiar unele obiceiuri care duc la o mai mare transparență în coloana „Delete” (la propriu, există această coloană). Am vorbit de această părere greșită într-un articol anterior:

De cele mai multe ori însă, există un instinct că lucrurile ce se întâmplă în organizație trebuie să rămână în organizație. „What happens în Vegas stays în Vegas.” Ideea este de a nu prezenta electoratului decât cea mai bună și mai finisată versiune a poziției partidului. Restul este proces intermediar care nu are relevanță. (Misecuvenismul noilor politicieni)

Dl Alexandrescu a avut o evoluție mai interesantă. El a debutat destul de taciturn, fiind mai puțîn vizibil în afară decât contracandidațiii săi. De câteva zile, însă, pare să fi redescoperit beneficiile transparenței. Am văzut asta în preajma dezbaterii din București dar și atunci când a oferit publicului platforma sa.

În ceea ce privește simpatiile lucrurile sunt așa cum v-ați aștepta. Dl Seilder este/era văzut ca susținut de Nicușor Dan, dl Barna ca apropiat de Cioloș iar dl Alexandrescu mai degrabă singur.

Programele celor trei mai includ și propuneri pe teme de organizare internă. Nu mă pronunț pe ele că alții știu mai bine.

Citiți cele trei programe și documentul USR Viu aici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.