Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce vor chinezii și nemții să construiască la Cernobâl, în jurul centralei nucleare

cernobil

Câțiva zeci de investitorii străini, printre care și chinezi și germani, vor să transforme zona din jurul centralei nucleare de la Cernobâl într-un mare parc fotovoltaic, informează Bloomberg.

Ministrul ucrainean al Mediului, Ostap Semerak, a declarat că 13 investitori internaționali se numără printre cele 39 de firme care vor să obțină autorizațiile necesare din partea autorităților de la Kiev pentru a putea instala panouri fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ de 2 Gigawați în interiorul zonei de excluziune din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobâl. O capacitate de 2 Gigawați este echivalentă cu două reactoare nucleare, însă spre deosebire de panourile solare energia atomică funcționează atât ziua cât și noaptea, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cum a ajuns România colonia Europei. SEMNAL DE ALARMĂ

"Am primit cereri de la companii care sunt interesate să închirieze teren pentru construcția de centrale solare. Nu suntem interesați să facem profit de pe urma utilizării terenului dar vrem să profităm de pe urma investiției", a declarat Ostap Semerak. Acesta a precizat că firmele care au depus cereri pentru a instala panouri fotovoltaice în interiorul zonei de excluziune din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobâl sunt din China, Germania, Irlanda, Danemarca, Austria, Bulgaria, Belarus și Ucraina.

La trei decenii după ce catastrofa de la Cernobâl a dus la mutarea a peste 300.000 de persoane, autoritățile de la Kiev încearcă să găsească o utilizare pentru o suprafață de teren, de două ori mai mare decât orașul Los Angeles, care înconjoară fosta centrală nucleară. Radiațiile de la Cernobâl vor persista în sol timp de câteva secole dar aceasta nu împiedică folosirea zonei pentru agricultură sau păduri.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Cu cât crește riscul de atac de cord în cazul celor care consumă alcool

Potrivit ministrului ucrainean al Mediului, companiile au cerut suprafețe de teren cuprinse între 20 și 1.000 de hectare pentru proiecte în domeniul energie solare. Pentru a atrage investiții străine, Ucraina a redus chiria pentru terenurile aflate în proprietatea statului cu 85%, a adăugat Semerak.

Conform planurilor autorităților ucrainene, liniile care transportau energia electrică produsă la fosta centrală nucleară de la Cernobâl vor fi redirecționate pentru a fi utilizate pentru transportul energiei solare. Ostap Semerak a precizat că în prezent guvernul analizează modul în care actuala rețea poate face față provocărilor puse de caracterul intermitent al energiilor regenerabile.

Citește și: Energia fotovoltaică va devansa cărbunele și devine cea mai ieftină sursă de energie din lume

Radiațiile persistente de la Cernobâl sunt o sursă de îngrijorare pentru Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care analizează dacă va finanța sau nu proiecte solare în zonă. Purtătorul de cuvânt al BERD, Anton Usov a precizat că acordarea de credite va depinde de efectuarea procedurilor de due diligence în domeniul mediului și de asemenea proiectele vor trebui să fie sigure cu privire la instalare și funcționare pentru a primi finanțare.

"Pentru orice proiect mai mare de 10 megawați ai nevoie de cineva care să fie prezent zilnic pe teren. Cu cât mai mare este proiectul, cu atât cresc șansele să apară zilnic mici probleme care trebuie rezolvate", a declarat Pietro Radoia, analist la Bloomberg New Energy Finance.

Citește și: De ce nu ține Klaus Iohannis nici un fel de aparatură tehnică în biroul prezidențial

Cu toate acestea, pentru Ucraina, una din cele mai sărace țări din Europa, acest proiect are o importanță mai mare decât cea referitoare la utilizarea unui teren nefolosit. Guvernul de la Kiev vrea să impulsioneze economia cu noi investiții și să devină independent energetic de Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.