Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO răstoarnă calculele în România: Decizie luată pentru interceptări

interceptari

Justiţia poate utiliza ascultările convorbirilor telefonice între un avocat şi clientul său pentru urmărirea avocatului, nu însă a clientului, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), transmite AFP.

Instanţa europeană a fost sesizată de doi avocaţi francezi, care au invocat încălcarea secretului profesional în ancheta din dosarul Buffalo Grill, un lanţ francez de restaurante suspectat că a vândut carne de vită importată din Marea Britanie, în pofida embargoului în vigoare în timpul scandalului aşa-zis al 'vacii nebune', şi pentru care a primit ulterior neînceperea urmăririi penale.

Citește și: VIDEO Cea mai tâmpită nuntă din lume: Peste 5.000 de oameni au participat, dar rămâi interzis când afli cine au fost mirii

Cei doi avocaţi au contestat utilizarea de către justiţia franceză a ascultărilor unor conversaţii cu clientul lor, preşedintele-director general şi fondator al Buffalo Grill, Christian Picart.

Aceste ascultări făceau posibilă suspectarea avocaţilor de încălcarea secretului profesional şi de ultraj la adresa unui magistrat.

Citește și: IMAGINI INCREDIBIL de ȘOCANTE: Femei filmate în timp ce-și fac nevoile în magazin

Sesizată în acest dosar, Curtea de Casaţie franceză a autorizat această deviere de la principiul confidenţialităţii între un inculpat şi avocatul său, din momentul în care avocatul poate fi suspectat de o infracţiune, chiar şi fără legătură cu ancheta în curs.

Această jurisprudenţă a permis justiţiei franceze să valideze în martie 2015 legalitatea ascultărilor convorbirilor între Nicolas Sarkozy şi avocatul său, Thierry Herzog, pus sub acuzare împreună cu fostul preşedinte francez, sub suspiciunea de corupere a unui magistrat.

Citește și: Doar 3 persoane din lume au acest pașaport: Cine îl emite și de ce e rar

Cazul ascultării convorbirilor între Nicolas Sarkozy, sub numele de împrumut de Paul Bismuth, şi avocatul Thierry Herzog este instrumentat în continuare de procurori. În acest dosar, Sarkozy este suspectat că a încercat să obţină, la începutul lui 2014, prin intermediul lui Herzog, informaţii secrete de la un înalt magistrat al Curţii de Casaţie, Gilbert Azibert, în legătură cu o procedură privind confiscarea agendelor sale în afacerea Bettencourt, în care a obţinut neînceperea urmăririi penale, scrie agerpres.ro.

Citește și: Șarpele care a atacat bucătarul în timp ce îl gătea / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.