Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO respinge plângerea unor inculpați germani care susțin că drepturile lor la viaţa privată au fost încălcate

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi o plângere depusă de doi germani condamnaţi pentru crimă care au afirmat că drepturile lor la viaţa privată au fost încălcate deoarece numele lor au apărut în materiale de presă online despre condamnările acestora, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Cazul priveşte doi fraţi vitregi care au fost condamnaţi în 1993 pentru uciderea unui actor, Walter Sedlmayr. Ei fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi eliberaţi condiţionat în 2007 şi respectiv 2008. 

Cei doi fraţi, care au fost numiţi doar prin iniţiale în documentaţia instanţei, au cerut instanţelor germane să ordone ca o staţie de radio, o revistă şi un ziar să prezinte sub anonimat informaţiile despre caz pe site-urile lor. 

CEDO a stabilit joi că decizia Curţii Federale de Justiţie a Germaniei de a respinge cererile celor doi inculpaţi a fost corectă. 

Decizia de a acoperi un anumit subiect a fost o chestiune de libertate jurnalistică, iar libertatea şi raportarea informaţiilor individualizate este un aspect important al activităţii presei, potrivit deciziei CEDO.

Citește și: Comisia Europeană a clasat 12 proceduri de infringement la adresa României și s-a desistat într-o clauză aflată pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene

Potrivit Curţii, cazul a rămas de interes public şi fraţii au contactat ei înşişi presa atunci când au încercat să redeschidă cazul în 2004. 

Solicitanţii nu erau persoane private necunoscute publicului în momentul în care au solicitat anonimatul, a mai menţionat instanţa. 

Relatările în cauză au fost obiective, s-au referit la procesul celor în cauză sau la încercările acestora de redeschidere a cazului şi, ca atare, sunt informaţii care pot să contribuie la dezbatere într-o societate democratică, notează CEDO.

Citește și: Guvernul României a adoptat HG privind funcţionarea sistemului de coordonare la nivel național a implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării

De asemenea, CEDO a remarcat faptul că relatările nu au fost publicate pe scară largă, mai ales că unele dintre ele necesitau plata accesului sau abonament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.