DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CEDO, sesizată într-un al cincilea caz împotriva reformei justiţiei poloneze

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat miercuri Varşoviei plângerea unui judecător polonez care susţine că a fost redus la tăcere - cel de-al cincilea caz în care este sesizată cu privire la o reformă foarte controversată a sistemului judiciar, relatează AFP.

CEDO a cerut Guvernului polonez să prezinte observaţii cu privire la acest caz, în care a fost sesizată în august 2018, anunţă ea într-un comunicat, potrivit news.ro.

Citește și: Violeta Alexandru a ajuns și la Reuters și critică modul în care sunt tratați muncitorii români: 'Probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat'

În general, CEDO se pronunţă într-un caz la aproximativ trei ani după ce se sesizează.

În acest dosar, un judecător de la Tribunalul regional din Cracovia se plânge de încetarea prematură a mandatului său la Consiliul Naţional polonez al Magistraturii (CNM), organul însărcinat să garanteze independenţa jurisdicţiilor, din cauza intrării în vigoare a unei legi din 2017.

Această lege prevede ca judecătorii din cadrul CNM să nu mai fie aleşi de către judecători, ci de către Dietă (Camera inferiioară a Parlamentului), şi că noi membri îi înlocuiesc automat pe cei vechi,

Promovată de Partidul Ordine şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la putere din 2015, legea face parte dintr-o vastă reformă a justiţiei care a provocat proteste în mediile judiciare poloneze şi la Uniunea Europeană (UE), care-i reproşează faptul că încălcă separarea puterilor în stat.

Judecătorul se plânge de asemenea de revocarea din funcţia de purtător de cuvânt al CNM şi de o campanie pe care autorităţile au lansat-o împotriva sa pentru a-l determina să tacă.

Citește și: Transfer spectaculos în PPUSL: Un personaj care a plecat din PSD s-a înscris la 'umaniști'

El denunţă faptul că nu dispune de nicio procedură de contestare în casaţie a mandatului său şi că i-a fost încălcată libertatea de exprimare.

În opinia sa, măsurile luate împotriva sa au coincis cu dezbateri pe tema reformei puterii judiciare, care agitau opinia publică şi la care participa în calitate de purtător de cuvânt al CNM.

CEDO s-a sesizat deja în alte patru dosare legate de reforma sistemului judiciar polonez, însă reclamanţii - dintre care trei sunt judecători - nu evocă încălcarea libertăţii lor de exprimare.

Vezi și: ÎPS Pimen a murit: Biografia unui ierarh unic în Biserica Ortodoxă Română

Noul arsenal legislativ a fost înăsprit şi mai mult de o lege care a intrat în vigoare în februarie - denunţată de către criticii acesteia drept o ”lege-căluş”, întrucât permite sancţionarea judecătorilor care pun în discuţie aceste reforme.

Comisia Europeană (CE) a lansat la sfârşitul lui aprilie o procedură de infringement împotriva Varşoviei cu privire la această lege - a patra procedură de infringement împotriva reformelor judiciare ale PiS.

Bruxellesul a declanaşt de asemenea, în 2017, o procedură în baza articolului 7 al tratului european, care poate conduce la impunerea unor sancţiuni.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.