Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei cu salarii mici din UE se așteaptă la măriri substanțiale în 2024

HR Manager
salarii mici

Inflația dă încă bătăi mari de cap în mai multe state europene. În aceste condiții cei cu salarii mici își văd și puținul câștigat mâncat puternic de fenomenul inflaționist. Un studiu al UE arată că anul acesta va aduce o îmbunătățire a situației angajaților cu cele mai mici salarii din Europa, deoarece creșterile salariilor minime naționale depășesc inflația în multe țări.

Creșterile salariale în termeni reali observate în 2024 sugerează o „întoarcere a valului” în ceea ce privește tendința de erodare a puterii de cumpărare observată la începutul anului 2023, a declarat într-un raport Eurofound, agenția UE pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă, transmite Bloomberg.

Creșterile salariale din acest an înseamnă că angajații cu cele mai mici salarii au beneficiat de o creștere a veniturilor lor peste rata inflației începând cu 2022, reducând decalajul față de omologii lor cu venituri medii.

„Dacă ne uităm la un adult singur care câștigă salariul minim, există o mare probabilitate ca anul acesta să fi înregistrat o îmbunătățire, mai ales în comparație cu anii trecuți”, a declarat Christine Aumayr-Pintar, manager senior de cercetare la Eurofound, care a coordonat cercetarea.

Tabloul este mai complicat

Cu toate acestea, tabloul poate fi mai complicat, având în vedere că achizițiile celor mai prost plătiți angajați nu sunt neapărat reprezentate de coșul mediu al inflației și persoane precum studenții care ar putea câștiga salariul minim, dar care aparțin unei gospodării bogate, a precizat ea.

UE a convenit asupra unui cadru pentru stabilirea unor salarii minime adecvate și promovarea negocierilor colective în octombrie 2022. Sistemul intră în vigoare în noiembrie, deși Aumayr-Pintar a spus că deja îi vedem efectele în stabilirea salariilor minime.

Analiza preliminară realizată de Eurofound sintetizează cele mai recente rate ale salariului minim pentru 22 de țări din UE și oferă estimări inițiale ale valorii reale a oricăror creșteri, comparând modificările salariilor minime naționale din ianuarie 2023 până în ianuarie 2024 împreună cu inflația anuală din anul până în decembrie 2023.

Suedia, Austria, Danemarca, Finlanda și Italia nu au salarii minime la nivel național, deși au salarii minime stabilite în cadrul convențiilor colective, potrivit Eurofound.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.