Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele două MANIPULĂRI de după cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică: Au fost păcăliți și cu imagini de acum 2 ani, din Chișinău

hindustantimes.com
cutremur

Cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică a fost și mijloc de manipulare a celor de pe Facebook! Prima manipulare a fost prezentarea unor imagini despre care s-a scris că sunt surprise la cutremur în București, dar, de fapt, erau din Chișinău, din 2016. Videoclipul a fost distribuit masiv și a fost preluat chiar și de televiziuni și mai multe site-uri, fără o minimă documentare. A doua manipulare a fost o altă postare.

O postare virală din noaptea cutremurului a fost mesajul prevestitor de pe o pagină de Facebook care are ca temă seismologia. Mesajul, care este datat 15 august 2018, anunță un cutremur în noaptea de 27 spre 28 octombrie, conform B1.ro

”Ca și opinie personală un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil să apară în jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineînțeles mai este mult timp până atunci și abia înaintea intervalului vom știi ce procentaj este, dar este bine ca lumea să fie pregătită tot timpul inclusiv cei de la situații de urgențe în jurul datei de 28 octombrie și să comunice cu instituțiile de cercetare ale statului în caz ca apar semnale că ar fi posibil acest lucru”, se arată în mesajul alarmist.

Au fost internauți care au căzut în plasă, însă alții au arătat la comentarii că o astfel de "previziune" se poate face pe Facebook prin simpla schimbare a datei mesajului.

De altfel, astfel de glume cu mesaje prevestitoare au circulat pe Facebook și la celelalte cutremure care au fost resimțite mai serios.

Înșelătoria a fost însă posibilă din cauza posibilității oferite de Facebook privind antedatarea postărilor. Astfel, orice deținător de cont sau pagină de Facebook poate schimba data unei postări, astfel încât să pară că aceasta a fost făcută la o dată anterioară.

Demersul celor de la Seismic Center – Predictie si alerta cutremur a reușit însă să inducă în eroare deoarece nu a putut fi detectat prin opțiunea edit history.

Pe pagina respectivă de Facebook nu există informaţii despre cine o administrează sau ce dovezi ştiinţifice are pentru afirmaţiile privind prezicerea seismelor. Pagina a fost înfiinţată pe 16 februarie 2017 şi are publicată o singură adresa de emai: seismic.center@gmail.com. Gmail.com este un serviciu de email gratuit de la Google, accesibil oricui. De asemenea, trebuie precizat că postările de pe Facebook pot fi modificate oricand după data publicării, ba chiar publicate cu o dată anterioară.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.