Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrele de plasament vechi vor fi desființate până în anul 2021, a anunțat Guvernul României

Inquam Photos / George Calin
dancila guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede desființarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflați în grija statului. Din 2021 copiii aflați sub protecție socială vor locui în case și apartamente de tip familial, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, potrivit MEDIAFAX.

„În ședința de guvern de astăzi (miercuri-n.r), la propunerea ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se modifică și se completează Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbări vizează dezinstituționalizarea copiilor până la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizații de sprijin, și interzicerea instituționalizării copiilor în centre de plasament, așa cum le știm în acest moment existente în țara noastră. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligația autorităților de la nivel local, dar și a furnizorilor privați de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidențial până pe 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial , unde vor fi îngrijiți maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiți maximum șase copii în fiecare apartament”, a anunțat Nelu Barbu, la finalul ședinței de Guvern.

Citește și: Andrei Caramitru profețește că PNL, PMP și UDMR vor trăda! ‘Vor dispărea strategic la vot’

Reprezentanții centrelor de plasament care refuză desființarea acestora riscă amendă între 3000 și 10.000 de lei.

„Nerespectarea acestei prevederi, anume desființarea centrelor de plasament de tip vechi, va fi considerată contravenție și se va pedepsi cu o amendă cuprinsă între 3000 și 10.000 de lei. De asemenea, prin modificările aduse legii sunt stimulate și persoanele care doresc să se implice în creșterea și îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizații de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familie”, a adăugat acesta.

Citește și: EXCLUSIV - Moțiunea de cenzură. Barna: UDMR a confirmat că va vota / Korodi: Singura variantă - Guvern în jurul PNL / Turcan: Încă nu avem suficiente voturi

Actul normativ adoptat miercuri prevede, de asemenea, că reprezentanții Direcției Generale de Protecție a Copilului vor fi obligați să îi ajute pe tinerii care părăsesc sistemul social să își găsească un loc de muncă și cazare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului precizează că actul normativ crește, de asemenea, indemnizația tinerilor care ies din sistemul social.

„ Actul normativ are în vedere și creșterea calității vieții copiilor care urmează să părăsească sistemul de protecție socială. A fost introdusă obligația Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului să le acorde sprijin tinerilor în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare în ultimele șase luni de ședere în sistem, iar Serviciului Public de Asistențță Socială să păstreze legătura cu ei timp de doi ani. Tot pentru acești tineri s-a stabilit creșterea indemnizației care se acordă la ieșirea din sistem, de la valoarea unui salariu de bază minim brut la valoarea a trei salarii minime brute”, potrivit lui Nelu Barbu.

Citește și: Viorica Dăncilă îi dă replica lui Klaus Iohannis! Răspuns-fulger

Premierul Viorica Dăncilă a decis să introducă în echipa sa de consultări un reprezentant al tinerilor care a fost implicat în redactarea Declarației de la București a copiilor și tinerilor din UE.

„Doamna prim-ministru a luat decizia consultării tinerilor și copiilor în elaborarea tuturor actelor normative care îi privesc în mod direct. În acest sens, în echipa de consilieri a doamnei prim-ministru se va regăsi în curând și un reprezentant al tinerilor sau copiilor care s-au implicat în redactarea și adoptarea Declarației de la București a copiilor și tinerilor din UE privind consultarea copiilor și tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel național și european. Declarația aceea a fost înmânată doamnei prim-ministru în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria”, mai spune purtătorul de cuvânt al Executivului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.