Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centriştii din Lib-Dem promit un nou referendum asupra Brexit-ului

Neil Hall / Reuters
Brexit

Formaţiunea politică Liberalii Democraţi (Lib-Dem, centru) din Marea Britanie a promis să organizeze un nou referendum privind Brexit-ul, prezentându-şi miercuri programul pentru alegerile parlamentare anticipate de la 8 iunie, relatează AFP. Dornic să recupereze votul eurofililor, Lib-Dem s-a autoproclamat partidul celor 48%, referindu-se la procentul alegătorilor britanici care au votat la referendumul de la 23 iunie 2016 împotriva ieşirii ţării din Uniunea Europeană.

În sondaje, formaţiunea ocupă poziţia a treia cu 9% din intenţiile de vot, în urma Conservatorilor (49%) şi a Partidului Laburist (31%), potrivit unui sondaj YouGov efectuat pe un eşantion de 1.630 de persoane şi publicat la 12 mai. "Oferim britanicilor şansa de a decide ce se va întâmpla după Brexit", a declarat liderul partidului, Tim Farron, la postul Sky News.

"Dacă acordul pe care îl aduce (premierul) Theresa May nu este suficient de bun pentru voi sau familia voastră, trebuie să aveţi dreptul de a-l respinge şi a vota pentru rămânerea" în UE, a adăugat el. Partidul se angajează să organizeze un referendum privind acordul final de ieşire din UE obţinut la finalul a doi ani de negocieri cu Bruxellesul, oferind astfel britanicilor posibilitatea de a-l respinge.

Lib-Dem promite, de asemenea, să menţină Marea Britanie în cadrul pieţei unice europene, precum şi libertatea de circulaţie, două elemente pe care conservatorii prim-ministrului Theresa May au exclus să le păstreze. La parlamentarele din mai 2015, Lib-Dem a suferit un eşec usturător după ce a colaborat cu partidul conservator în cadrul unei coaliţii guvernamentale între 2010 şi 2015. În prezent, are numai nouă deputaţi, faţă de 57 până în mai 2015, şi speră să obţină un rezultat încurajator cu ocazia alegerilor de la 8 iunie, axate pe chestiunea Brexit-ului. Linia eurofilă a Liberalilor Democraţi le-a permis să câştige al nouălea deputat în decembrie, cu prilejul unor alegeri anticipate de circumscripţie.

În programul lor, ei promit să garanteze drepturile cetăţenilor europeni care lucrează în ce priveşte ajutorul social şi serviciul public de sănătate (NHS) şi intenţionează să majoreze fondurile pentru aceste două domenii cu şase miliarde de lire (şapte miliarde de euro). Pentru a acoperi aceste cheltuieli suplimentare, partidul a anunţat că are în vedere să majoreze cu 1% impozitul pe venit şi să elimine reducerile de taxe acordate de conservatori firmelor private, conform Agerpres. Lib-Dem mai intenţionează să legalizeze consumul de canabis şi să suspende utilizarea insecticidelor care dăunează albinelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.