Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul pentru memoria Holocaustului Yad Vashem contestă autenticitatea unor presupuse instrumente de tatuaj de la Auschwitz

http://umpmv.eu/
Holocaust

Centrul pentru memoria Holocaustului Yad Vashem a apreciat, la cererea justiţiei israeliene, că mai multe plăcuţe cu ace scoase la licitaţie în Israel nu au fost folosite la tatuarea deţinuţilor de la Auschwitz, transmite vineri AFP.

Un tribunal israelian a blocat în noiembrie anul trecut vânzarea articolelor respective, organizată la Ierusalim de casa de licitaţii Tzolman. Aceasta susţinea că plăcuţele metalice au fost folosite pentru tatuarea numerelor pe braţele celor deportaţi, la sosirea în lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau.

Instanţa a fost sesizată de un grup de sprijin pentru supravieţuitorii Holocaustului.

Yad Vashem şi-a prezentat joi raportul de expertiză către tribunalul districtual din Tel Aviv. Un purtător de cuvânt al centrului a anunţat vineri că s-a ajuns la concluzia că obiectele respective nu au fost utilizate pentru tatuarea evreilor la Auschwitz. El nu a dat însă detalii despre analiză.

Încă din noiembrie, Yad Vashem apreciase că vânzarea la licitaţie anunţată este "inacceptabilă moral" şi că, dacă plăcuţele ar fi autentice, ele ar trebui să fie încredinţate muzeului, potrivit Agerpres.ro.

În lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial, din 1940 până în 1945, un milion de evrei din Europa.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a efectuat joi o vizită la Ierusalim, a mers şi la memorialul Yad Vashem, apreciind că este "un loc de comemorare a suferinţelor a milioane de oameni". Ea a declarat, în calitatea de cetăţean german şi ministru de externe, că genocidul evreilor din Europa a fost "planificat minuţios, documentat şi comis" de germani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.