Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnologie pentru producția pe scară largă a artemisininei, utilizată în tratamentul malariei

malarie

O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat o nouă tehnologie pentru producţia pe scară largă a artemisininei, principala soluţie utilizată în tratamentul malariei, relatează luni agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

Pelinul dulce, sau peliniţa, este o plantă ce a fost utilizată în metodele terapeutice străvechi din China în tratamentul unor afecţiuni diverse, inclusiv a febrei, simptom comun al malariei. 

În urmă cu aproape cinci decenii, oamenii de ştiinţă din China au identificat ingredientul activ din aceasta, artemisinina. 

În 2005, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat Tratamentul combinat pe bază de Artemisinină (ACT), considerat cea mai eficientă soluţie disponibilă împotriva malariei. 

Cererea la nivel mondial de artemisinină a crescut, însă calitatea şi cantităţile disponibile nu au fost stabile. 

Potrivit cercetătorilor de la institutul de inginerie IPE din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, din cauza structurii sale complexe, artemisinina este în prezent dificil de obţinut, iar sintetizarea ei chimică nu este fezabilă din punct de vedere economic.

Citește și: Studiu - Decesul unei persoane apropiate poate afecta până la patru ani sănătatea şi starea de bine

Metoda industrială tradiţională pentru producerea artemisininei constă în tratarea frunzelor de pelin dulce cu solvenţi organici precum eter de petrol. În acest caz, procesul de extracţie este îndelungat şi mare consumator de energie, iar producţia este mică. 

În cadrul studiului, cercetătorii IPE propun îmbunătăţirea contactului dintre solvent şi frunze prin reflux pentru grăbirea extracţiei artemisininei. Timpul de extracţie a fost redus de la şapte ore la patru ore şi jumătate. După tratarea frunzelor de peliniţă, specialiştii au optimizat procesul de evaporare cu un film subţire ce permite un proces continuu de evaporare pentru recuperarea solvenţilor. 

În comparaţie cu procesele tradiţionale, perioada pentru producţia de concentrat de artemisinină a fost redusă astfel cu 87,5%. Puritatea produsului final a crescut cu peste 99% şi a fost totodată redusă energia consumată, după cum a notat Wang Hui din cadrul IPE. 

''Această tehnologie rezolvă principalele deficienţe ale procesului tradiţional de producere a artemisininei şi ar putea oferi, de asemenea, căi pentru producţia altor produse naturale", a declarat Zhang Suojiang, directorul IPE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.