Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii fac o descoperire importantă: identifică o nouă ţintă terapeutică pentru cancerul metastatic

FLICKR
celule canceroase

Metastaza este procesul prin care celulele tumorale se extind, afectând alte ţesuturi sau organe, şi este cauza pentru aproximativ 90% dintre toate decesele cauzate de cancer. Acum, un studiu care investighează modalităţi de a opri adaptarea metabolică în celulele maligne a descoperit o nouă ţintă potenţială pentru tratarea pacienţilor cu cancer metastatic.

Într-un studiu publicat recent în revista Cell Reports, o echipă de cercetători de la Centrul medical City of Hope şi al universităţii Texas Southwestern, din Statele Unite, a descoperit o nouă ţintă potenţială pentru tratarea pacienţilor cu cancer metastatic, conform news.ro

Scopul studiului echipei a fost acela de a elucida rolul carboxilării reductive în metabolismul redox, un proces considerat important pentru cancerul metastatic.

Carboxilarea reductivă este cel mai bine cunoscută ca o cale metabolică care furnizează o moleculă numită acetil-CoA pentru ca aceasta să poată fi transformată în lipide, care este mediată de sintetaza acizilor graşi (FASN).

Procesul de lipogeneză mediat de FASN susţine creşterea rapidă în majoritatea celulelor canceroase care proliferează.

De asemenea, expresia crescută a FASN a fost privită ca o caracteristică metabolică a celulelor canceroase.

Astfel, FASN este considerată o ţintă potenţială pentru a bloca creşterea tumorală.

În noua lor cercetare, oamenii de ştiinţă americani au folosit celule canceroase pulmonare pentru a arăta că inhibarea FASN induce carboxilarea reductivă, care creşte şi mai mult capacitatea redox (un proces central pentru metabolism) în celulele canceroase metastatice.

În acest context, carboxilarea reductivă induce un flux net de citrat din citosol (lichidul intracelular sau matrice citoplasmatică/hialoplasma) către mitocondrii în celulele cu deficit FASN.

Constatările au fost surprinzătoare pentru cercetători, deoarece anterior se ştia că fluxul de citrat prin mitocondrii – o modalitate prin care celulele canceroase capătă energie – merge doar în direcţia mitocondrie-citosol.

Cercetătorii cred că blocarea acestui flux de citrat de la citosol la mitocondrii induce în mod eficient stresul oxidativ şi moartea celulară în celulele canceroase metastatice.

Cercetările anterioare au constatat că adaptarea la independenţa de ancorare în celulele canceroase (proliferarea acestora fără o altă suprafaţă de care să se ancoreze) necesită o schimbare metabolică fundamentală în metabolismul citratului – un precursor lipogenic pentru lipogeneza de novo – prin carboxilare reductivă pentru a suprima stresul oxidativ.

Însă, rolul sintezei acizilor graşi (FASN), o enzimă lipogenică esenţială, în carboxilarea reductivă în timpul progresiei metastatice era neclar înainte de studiul recent.

Impact

Bazându-se pe cercetările anterioare, acest studiu oferă date suplimentare pentru a susţine convingerea că ţintirea procesului de flux de citrat din citosol în mitocondrie ar putea fi o terapie eficientă pentru tratarea pacienţilor cu cancer cu metastaze.

Întrucât rolul FASN în metastaze depinde de context, echipa intenţionează să testeze dacă există un mecanism similar şi în alte tipuri de cancer, în afară de cancerul pulmonar.

Cercetarea a fost finanţată de Centrul medical City of Hope. Oamenii de ştiinţă care au lucrat la studiu au fost susţinuţi prin burse de Institutul Naţionale de Cancer, Institutul de Prevenire şi Cercetare a Cancerului din Texas, Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) şi Premiul de dezvoltare a Asociaţiei Americane de Diabet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.