Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonial la intrarea în serviciul Gărzii de Coastă a două nave maritime de patrulare, construite cu fonduri europene

politia de frontiera

Ceremonialul de intrare în serviciu şi acordare a pavilionului pentru două nave maritime de patrulare, construite printr-un proiect în valoare de 26 milioane de euro, cu fonduri europene nerambursabile, s-a desfăşurat, joi, în Portul Constanţa, în prezenţa inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române (PFR), chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, potrivit Agerpres.

Potrivit Gărzii de Coastă, instituţie în dotarea căreia au intrat cele două ambarcaţiuni, achiziţia de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creştere a capacităţii de intervenţie operativă, pentru desfăşurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competenţă, supravegherea şi controlul frontierei maritime, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol şi salvarea echipajelor acestora.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziţia de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate faţă de Agenţia Frontex, în ceea ce priveşte detaşarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

"Este mai mult decât evident faptul că, în contextul provocărilor actuale care au necesitat adaptări rapide, (...) Poliţia de Frontieră Română a reuşit ca prin politicile implementate să gestioneze eficient situaţiile de criză de la frontieră şi să ţină pasul cu cele mai noi tehnologii, care să asigure supravegherea performanţă a frontierelor. Acesta este şi motivul pentru care ne aflăm astăzi aici, lansarea la apă a două noi ambarcaţiuni de patrulare maritimă, care vin să îmbogăţească patrimoniul de excepţie al poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă. Frontiera albastră, aşa cum este numită graniţa maritimă, are particularităţile ei. Numai dacă ne gândim la numărul de vieţi salvate pe mare şi la operaţiunile multiple derulate în ultima perioadă de timp, atunci este imposibil să nu avem o abordare proactivă şi constantă pentru a ajunge la un nivel înalt de performanţă", a spus inspectorul general al PFR, Victor-Ştefan Ivaşcu, la finalul ceremonialului organizat în Portul Constanţa.

Anterior discursului acestuia, un preot a oficiat o slujbă religioasă, fiind binecuvântat şi sfinţit drapelul ţării noastre, a fost citit apoi ordinul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, privind intrarea celor două nave de patrulare în serviciul PFR şi acordarea pavilioanelor.

Drapelele au fost înmânate de şeful Poliţiei de Frontieră Române comandanţilor navelor, iar aceştia, la rândul lor, le-au prezentat echipajelor aflate la bordul celor două ambarcaţiuni.

Directorul Gărzii de Coastă Constanţa, Laurenţiu Cicu, a citit jurământul de onoare, membrii echipajelor rostind şi ei jurământul, după care a urmat ridicarea pavilioanelor şi interpretarea imnului naţional al ţării noastre.

Constructorul celor două nave a oferit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră modelul în miniatură al acestora, la scara 1/50, precum şi două coroane de flori ce au fost lansate la apă în memoria eroilor care şi-au pierdut viaţa pe mare.

Proiectul privind construirea celor două ambarcaţiuni a demarat în martie 2021, când Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziţia a două nave maritime de patrulare - Damen FCS 4008 PATROL cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands. Contractul s-a derulat în cadrul unui proiect privind achiziţia de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire fiind licitaţia publică deschisă.

Valoarea contractului este de 154,6 milioane de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele intrând în dotarea PFR la sfârşitul anului 2022.

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 243,5 kilometri sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, se va asigura dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de aproximativ 30.000 kilometri pătraţi (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale celor două nave Damen FCS 4008 PATROL sunt: executarea de misiuni operative cu o durată de minim 3 zile, nava fiind opera/ională la un grad de agitaţie a mării 5 Douglas (valuri cu o înălţime de 4 metri); posibilitatea de a transmite în timp real date şi informaţii către centrul de comandă şi control; echipaj - 23 persoane; capacitate maximă supravieţuitori (pe puntea pupa) - 80 persoane; viteză maximă - 30 noduri; lungime totală - 42,95 m; lăţime totală - 8,65 m; pescaj maxim - 3,05 m; autonomie de minim 600 mile marine; tonaj brut: 300 tone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.