Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetățeni americani arestați după eșuarea unui plan de invazie a Venezuelei. Serviciile secrete militare au dejucat operațiunea. Americanii neagă implicarea

CBC.ca
venezuela militari invazie

Cincisprezece persoane, inclusiv doi americani, au fost arestate în ultimele două zile pentru o tentativă eșuată de a invada marea din Venezuela, președintele țării, Nicolas Maduro, a fost citat de AFP luni.

Într-un discurs la televiziunea de stat, Maduro a declarat că autoritățile au arestat luni „13 teroriști”, care ar fi fost implicați într-o conspirație - potrivit lui - coordonată de Washington, care avea ca scop să-l îndepărteze de la putere, potrivit Reuters preluat de agerpres.

A se vedea, de asemenea: Covido-prostia - note despre starea umanității

Președintele venezuelez a arătat pașapoartele celor doi suspecți americani, identificați ca Luke Denman, 34 de ani, și Airan Berry, 41, precum și alte documente ale celor doi, care - potrivit lui - a lucrat cu Jordan Goudreau, un veteran militar american care conduce o companie de securitate din Florida, Silvercorp USA.

"Se jucau cu Rambo. Se jucau eroi", a spus Maduro, adăugând că autoritățile venezueleene au aflat despre complot înainte de a fi pus în aplicare.

Goudreau, care s-a identificat drept autorul presupusei invazii duminică, a declarat luni Reuters că Berry și Denman au fost implicați. "Lucrează cu mine. Sunt băieții mei", a spus el.

Departamentul de Stat nu a comentat încă despre presupusele arestări. Oficialii americani au negat puternic orice implicare cu guvernul de la Washington în atac.

O persoană familiarizată cu situația a declarat pentru Reuters că cei doi cetățeni americani au fost prinși luni în timpul unui raid pe complicii presupușilor conspiratori a doua zi după intrarea lor în Venezuela de pe coasta Caraibelor și sunt în prezent în custodia informațiilor militare venezueleene.

Detaliile provin din contactele cu forțele de securitate venezuelene, a declarat sursa Reuters, cu condiția de anonimat.

Vezi și: Șoc total! Lovitură grea pentru Mircea Geoană: Mită, conexiuni mafiote și

poziții vândute Parchetul venezuelean l-a acuzat luni pe liderul opoziției, Juan Guaido, că a recrutat „mercenari” cu fonduri din țările petroliere blocate de sancțiunile americane pentru a orchestra o tentativă de „invadare” a mării a țării, potrivit AFP.

Guaido a pus la îndoială versiunea guvernului a evenimentelor de duminică, insistând că Maduro încearcă să abată atenția de la alte probleme din ultimele zile, inclusiv o rebeliune sângeroasă într-o închisoare și violență de bandă din Caracas.

Echipa de comunicare a lui Guaido a negat, luni, raporturile din presa oficială din Caracas că a angajat Silvercorp să-l înlăture cu forță pe Maduro de la putere, adăugând că liderul opoziției și aliații săi "nu au nicio legătură sau responsabilitate pentru Acțiuni Silvercorp ".

"Solicităm ca drepturile celor prinși în ultimele ore să fie respectate", a declarat echipa Guaido într-o declarație luni seară.

Washingtonul a impus sancțiunilor economice severe asupra Venezuelei în efortul de a-l înlătura pe Maduro, pe care îl acuză de a acoperi alegerile din 2018. Guvernul lui Maduro spune că Statele Unite doresc să controleze imensele rezerve de petrol din Venezuela.

Arestările de luni vin după ce guvernul de la Caracas a anunțat duminică că un comando al mercenarilor a încercat să intre în țara sud-americană la bordul bărcilor rapide provenind din Columbia vecină, susținând că opt persoane au fost ucise și două capturate. .

Duminică seara târziu, Goudreau a lansat un videoclip identificându-se ca făptașul invaziei, împreună cu militarul disident venezuelean Javier Nieto. Luptătorii de teren continuă să efectueze operațiuni în diferite părți din Venezuela, a spus Goudreau în înregistrare.

El l-a identificat pe unul dintre luptători drept „comandantul Sequea”, care părea să fie o referire la Antonio Sequea, prezentat luni de televiziunea publică venezueleană ca unul dintre cei arestați.

Silvercorp îl descrie pe Goudreau drept „un veteran al forțelor speciale care au operat în Irak și Afganistan cu multe decorații”.

Un canal de televiziune venezuelean a arătat luni fotografii cu bărbați întinși pe pământ, cu mâinile în spate, informând că grupul călătorea în apropierea orașului Chuao, în centrul statului Aragua. Grupul a fost capturat de „forța populară, cu ajutorul pescarilor”, potrivit ei.

Un oficial american, care a solicitat anonimatul, a spus că guvernul american nu are nicio implicare în acest incident. O altă sursă cu legături către serviciile de informații americane a mai spus că agențiile americane nu au nicio legătură cu incursiunea militară din Venezuela, notează Reuters.

Vezi și: Ministrul Sănătății anunță FINANȚE pentru cei care nu vor purta mască după 15 mai.

Această presupusă tentativă de invazie vine la mai mult de un an de la apelul lui Juan Guaido la rebeliune împotriva armatei. La 30 aprilie 2019, a încercat fără succes să convingă militarii din cazarmă să se revolte împotriva „uzurpatorului” Nicolas Maduro, scrie AFP, adăugând că puterea Chavista din Caracas l-a acuzat de regulă de implicarea în „conspirații. "împotriva președintelui socialist, cu ajutorul Columbia și Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.