Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetăţenii israelieni primesc dreptul de a merge în Arabia Saudită, dar numai pentru călătorii religioase ori de afaceri

Operation World
Arabia Saudita

Israelul i-a autorizat duminică pe cetăţenii săi să efectueze vizite în Arabia Saudită, dar numai pentru călătorii religioase ori de afaceri, decizie ce poate fi un semn al apropierii dintre cele două puteri regionale care au ca adversar comun Iranul, consemnează AFP, potrivit AGERPRES.

Israelienii, atât evrei cât şi arabi, puteau până în prezent să efectueze astfel de călătorii în Arabia Saudită doar dacă tranzitau o ţară terţă, precum Egiptul sau Iordania.

Citește și: Reacția lui Nicolae Ciucă după cutremurul devastator din Turcia: Armata României, pregătită să intervină la solicitarea Ankarei

Israelul nu are relaţii diplomatice cu Arabia Saudită, dar în ultima vreme au existat contacte între cele două ţări, guvernul israelian iniţiind o apropiere şi faţă de alte state din Golf, precum Emiratele Arabe Unite, unde oficiali israelieni au efectuat vizite oficiale sau pentru competiţii sportive.

Acestea sunt ''mici etape de normalizare, nu o normalizare completă'' a relaţiilor, apreciază Yoel Guzansky, fost director al secţiei ''state din Golf'' în Consiliul naţional de securitate israelian.

Statele arabe au făcut dintotdeauna din soluţionarea problemei palestiniene o condiţie pentru normalizarea relaţiilor cu statul evreu. În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi membri ai administraţiei americane aliaţi ai Israelului susţin o abordare diferită, conform căreia mai întâi o normalizare a relaţiilor acestei ţări cu lumea arabă ar putea contribui la un acord de pace cu palestinienii.

Citeşte şi: HARTA PANDEMIEI CU CORONAVIRUS - Indică locurile cu cele mai multe cazuri confirmate şi decese produse de virus

Potrivit dispoziţiei semnate de ministrul israelian de interne Arié Dery, cetăţenii israelieni care doresc să călătorească în regatul saudit pentru vizite ''religioase în timpul (pelerinajelor) Hajj şi Omra'' sau ''pentru a participa la reuniuni de afaceri ori de căutare de investiţii'' vor putea efectua astfel de călătorii pentru perioade de cel mult 90 de zile, dar vor trebui ca în prealabil să-şi ''organizeze intrarea'' în Arabia Saudită şi să deţină o invitaţie din partea unei instituţii guvernamentale a acestei ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.