Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chestiunea migraţiei pune în discuție însuşi 'destinul' Uniunii Europene, opinează Angela Merkel

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia joi că în chestiunea migraţiei este în joc însuşi 'destinul' Uniunii Europene, înaintea unui summit european la Bruxelles, unde acest subiect se anunţă a fi unul extrem de dificil, relatează AFP, Reuters şi dpa, informează Agerpres.

"Europa se confruntă cu multe provocări, însă cea legată de migraţie ar putea decide destinul Uniunii Europene", a declarat ea în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), făcând apel la soluţii 'multilaterale', şi nu 'unilaterale', din partea ţărilor membre.

În discursul său, Merkel a încercat să răspundă criticilor din rândul aliaţilor săi, apărându-şi decizia din 2015 de a deschide graniţele pentru un milion de migranţi ca un pas necesar pentru a ajuta statele vecine, dar subliniind că nu mai vrea repetarea situaţiei de atunci.

Ea a făcut apel la semnarea de acorduri pentru găzduirea de refugiaţi cu ţări africane asemănătoare cu înţelegerea convenită de UE cu Turcia. Merkel a spus totodată că, în contextul scăderii numărului de migranţi, ar trebui reintroduse controalele mai stricte privind migraţia de dinainte de anul 2015.

Vezi și: Liderii din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles, în contextul schimbărilor politice cauzate de migrație

"Fie gestionăm (această chestiune - n.r.), astfel încât alte state din Africa să fie convinse că suntem ghidaţi de valori şi credem în multilateralism, fie nimeni nu va mai crede în sistemul de valori care ne-a făcut puternici. De aceea este atât de important", a mai declarat cancelarul german.

Ea a mai cerut crearea unei 'coaliţii de voluntari' printre cele 28 de state din UE pentru a încheia acorduri care să permită retrimiterea de migranţi în prima ţară unde au fost înregistraţi.

"Bineînţeles, nu este o soluţie perfectă, însă este un început" pentru a controla deplasările de solicitanţi de azil în cadrul UE, care nu au dreptul să îşi aleagă ţara de primire, a spus şefa guvernului german.

Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi şi vineri într-un summit la Bruxelles, sub presiunea de a arăta progrese în dezbaterea de durată din blocul comunitar asupra migraţiei, în contextul în care schimbările politice din Germania şi Italia au readus subiectul în actualitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.