Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chile va renunţa la termocentralele pe cărbune până în anul 2050

chile

Chile, a patra putere economică din America Latină, s-a angajat marţi să renunţe definitiv la termocentralele pe cărbune până în anul 2050, informează AFP. Guvernul chilian a semnat un acord cu compania franceză Engie, cea italiană Enel şi firmele chiliene AES Genes şi Colbun pentru a renunţa progresiv acest tip de centrale din "mix-ul energetic" al acestei ţări sud-americane, în care cărbunele reprezintă a doua sursă de energie după petrol, conform Agerpres.

"Am ajuns la un acord prin care aceste companii s-au angajat să nu mai construiască noi termocentrale pe cărbune. Al doilea angajament vizează închiderea siturilor existente, în număr de 28, într-o manieră programată", a declarat Andres Rebolledo, ministrul chilian al Energiei, pentru postul CNN Chile.

Acest acord nu vizează însă centralele echipate cu tehnologii ce permit reducerea emisiilor de CO2 provenind din coşurile de evacuare, deşi costul ridicat de funcţionare ar trebui să ducă, de asemenea, la închiderea lor, a lăsat să se înţeleagă ministrul chilian.

În prezent, aceste termocentrale produc 21.9% din capacitatea electrică a ţării, o cifră aflată în scădere în ultimii ani, graţie progresului înregistrat de energiile regenerabile.

Energia solară şi cea eoliană "reprezintă astăzi aproape 20% din tot ceea ce noi producem în Chile", a spus acelaşi ministru, care a subliniat angajamentul ţării sale în lupta împotriva încălzirii climei de pe Terra.

Sectorul energetic chilian este responsabil pentru 77% din emisiile de gaze cu efect de seră din această ţară. Chile s-a angajat să reducă aceste emisii cu 30% până în 2030 şi prevede că în anul 2050 aproximativ 90% din producţia sa energetică va fi alcătuită din energii regenerabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.