Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China ameninţă stabilitatea în Pacific, spune un comandant militar american

Naval Group
Fregata Naval nava militara

China ameninţă suveranitatea micilor insule din Oceanul Pacific şi subminează stabilitatea regiunii, a declarat joi un înalt comandant militar american, ale cărui afirmaţii ar putea amplifica tensiunile dintre Washington şi Beijing, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Relaţiile dintre SUA şi China s-au îmbunătăţit în ianuarie prin semnarea unui acord comercial care a dezamorsat o dispută de 18 luni ce a afectat creşterea economică la nivel global, dar tensiunile rămân.

Amiralul Philip Davidson, aflat în fruntea Comandamentului american Indo-Pacific, a spus că SUA sunt "pe deplin angajate" să contracareze China în Pacific, invocând "pretenţiile teritoriale excesive, diplomaţia 'capcanei datoriilor', încălcarea acordurilor internaţionale, furtul de proprietate intelectuală, intimidarea militară şi corupţia răspândită".

Citeşte şi: 'ABANDONAT' de avocații săi, Liviu Dragnea petrece ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR în penitenciar - Ce s-a întâmplat în instanță

"Partidul Comunist din China încearcă să controleze fluxul comercial, finanţele, comunicaţiile, politica şi stilul de viaţă în regiunea indo-pacifică", a afirmat Davidson într-un discurs la Sydney.

China a respins mereu acuzaţiile că ar avea un comportament agresiv şi că ar atrage economiile mici în 'capcana datoriilor', adică strategia de extindere a unui credit acordat unei ţări debitoare cu presupusa intenţie de a obţine concesii economice şi politice de la respectivul stat atunci când acesta nu va putea să îşi respecte obligaţiile financiare.

În aceeaşi conferinţă la Sydney, amiralul Philip Davidson a mai atras atenţia că anularea pactului militar cu Filipine va afecta lupta împotriva terorismului, deşi preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că nu îi pasă de decizia unilaterală luată de Manila, relatează AFP.

Citeşte şi: UPDATE ALERTĂ! Fostul primar al Piteştiului şi fiica acestuia, condamnaţi la opt, respectiv cinci ani, de închisoare cu executare în dosarul autobuzelor

Oficialul militar american şi-a exprimat speranţa că Manila va reveni asupra deciziei de a rupe acordul privind forţele străine (Visiting Forces Agreement - VFA), care oferea un cadru legal pentru prezenţa de trupe americane în Filipine şi pentru organizarea de exerciţii militare comune.

În legătură cu acelaşi subiect, secretarul apărării din Filipine, Delfin Lorenzana, a afirmat joi la Manila că toate exerciţiile comune de antrenament dintre cele două ţări se vor opri odată cu intrarea în vigoare a anulării acestui acord vechi de 21 de ani, potrivit DPA.

El a mai precizat că SUA pot alege să anuleze activităţile chiar înainte de expirarea VFA, care a fost semnat în 1999.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.