Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China face pregătiri intense - Va crea în Hong Kong o 'comisie de apărare a securităţii naţionale'

Wikipedia
drapel steag china

China a făcut publice sâmbătă mai multe detalii despre controversatul proiect de lege privind securitatea naţională în Hong Kong, la finalul a trei zile de discuţii pe acest subiect în Comitetul permanent al Adunării Naţionale Populare (parlamentul chinez), transmite dpa, potrivit Agerpres.

Citește și: SURSE Delapidarea de pe Otopeni s-a făcut față de compania Wizz Air de unii angajați ai companiei sale de catering - Se sustrăgea inclusiv mâncarea

Principiul acestei legi a fost adoptat la sfârşitul lunii mai de sesiunea plenară a Adunării Naţionale Populare, care a însărcinat Comitetul permanent cu redactarea unui proiect legislativ.

Textul prevede că legea în pregătire va prima asupra celor în vigoare în Hong Kong şi care ar intra în conflict cu ele, menţionează AFP.

Guvernul central va crea o 'Comisie de apărare a securităţii naţionale' în Hong Kong, responsabilă cu 'supervizarea, conducerea, coordonarea şi sprijinirea îndeplinirii' de către guvernul local a 'obligaţiilor de apărare a securităţii naţionale', conform unui comunicat atribuit Comisiei legislative a Comitetul permanent şi publicat sâmbătă de agenţia Xinhua, preluată de dpa.

Citește și: Documentarea suspecților de furt de produse de lux din avioane a durat un an - Exista o schemă veche de 'lucru' iar cei nou veniți aderau la ea - surse

Comisia va fi prezidată de şeful executivului din Hong Kong, funcţie deţinută în prezent de Carrie Lam, denunţată de adversari drept o marionetă a Beijingului.

Comisia va culege informaţii relevante în materie de preocupări de securitate naţională şi va colabora cu justiţia din Hong Kong - care s-a mândrit mult timp cu independenţa sa - pentru a 'trata cazurile de infracţiuni care ameninţă securitatea naţională' şi care vor fi judecate de magistraţi special numiţi.

Textul afirmă că, după publicarea versiunii complete a proiectului, vor fi lămurite înţelesurile exacte ale celor patru tipuri de infracţiuni incriminate: 'secesionism, subminarea puteri de stat, terorism şi complicitate cu puteri străine sau din afară pentru a pune în pericol securitatea naţională'.

În comunicat se mai spune că legea securităţii naţionale 'va respecta şi proteja drepturile omului', dar se reiterează că, în orice situaţie în care legea contravine Legii fundamentale a Hong Kong-ului, care garantează drepturi politice şi libertăţi, dreptul ultim de interpretare revine Beijingului.

Citește și: Mario Iorgulescu, cercetat pentru omor, 'FUGAR' cu ACTE în REGULĂ - CAB stabilește definitiv arestarea acestuia în lipsă

Regimul comunist chinez se pregăteşte să impună această lege fostei colonii britanice, în pofida apelurilor ţărilor occidentale care spun că se tem de sfârşitul autonomiei acestui teritoriu, mai notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.