Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China împiedică comemorarea evenimentelor de la Tiananmen: mai multe persoane au fost arestate

Xinhua
partidul comunist china

Poliţia din Hong Kong a arestat mai multe persoane sâmbătă pentru presupuse tentative de a comemora în public 33 de ani de la reprimarea mişcării pro-democraţie din Piaţa Tiananmen, la Beijing, informează AFP, relatează Agerpres.

Potrivit unor jurnalişti ai agenţiei de presă franceze, cel puţin şase persoane au fost arestate de poliţie, majoritatea în timpul serii, inclusiv activistul Yu Wai-pan, de la Liga Social-Democraţilor (LSD), partid politic democratic aflat în colimatorul autorităţilor.

Yu şi alţi doi membri ai LSD au venit în cartierul comercial foarte frecventat Causeway Bay în timpul serii şi au păstrat în picioare un moment de reculegere, purtând măşti ce aveau cruci lipite pe gură. Ei au fost imediat arestaţi de poliţie pentru a fi percheziţionaţi, apoi au fost eliberaţi, însă Yu a fost din nou arestat câteva minute mai târziu, când se apropia de parcul Victoria, loc tradiţional de comemorare a sângeroaselor evenimente din 4 iunie 1989. De asemenea, poliţia a confirmat arestarea unei femei de 80 de ani, pentru obstrucţionarea forţelor de apărare a ordinii publice mai devreme în timpul zilei, însă nu a furnizat deocamdată niciun fel de cifre privind numărul de persoane arestate.

Autorităţile au avertizat că orice participare la "adunări neautorizate", sâmbătă, va fi pasibilă de cinci ani de închisoare. Ele au încercuit parcul Victoria, scenă până în 2019 a unor uriaşe priveghiuri cu candele în memoria evenimentelor din Tiananmen.

Vezi și: VIDEO - Un episod cu desenele The Simpsons despre Piaţa Tiananmen a fost retras de pe platforma Disney+ la Hong Kong

China nu a oferit niciodată o explicaţie completă a represiunii din 1989. Oficialii chinezi au furnizat un bilanţ de aproximativ 300 de morţi, dar organizaţiile pentru drepturile omului şi martorii estimează că au fost ucise mii de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.