Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China preia din mers acuzațiile Rusiei despre așa-zise laboratoare biologice ale SUA în Ucraina: 'Toți agenții patogeni periculoși trebuie depozitați'

china sua

China a acuzat armata americană că operează biolaboratoare „periculoase” în Ucraina, preluând din mers teoria conspirației lansată de ruși despre care oficialii occidentali au avertizat că ar putea face parte dintr-un efort de a justifica retroactiv invazia președintelui Vladimir Putin, transmite Bloomberg.

„Biolaboratoarele SUA din Ucraina au atras într-adevăr multă atenție recent”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, ca răspuns la o întrebare a unui reporter local, adăugând că „toți agenții patogeni periculoși din Ucraina trebuie depozitați în aceste laboratoare și că toate activitățile de cercetare sunt conduse de SUA.”

El a cerut „părților relevante să asigure siguranța acestor laboratoare” și a spus că „SUA, ca parte care cunoaște cel mai bine laboratoarele, ar trebui să dezvăluie informații specifice cât mai curând posibil, inclusiv ce virusuri sunt stocate și ce cercetări au fost efectuate...”

Comentariile reflectă tacticile de diversiune folosite de diplomații chinezi anul trecut când au fost întrebați despre originile Covid-19. Pe atunci, ei au indicat frecvent Fort Detrick, o unitate militară americană din Maryland, despre care Uniunea Sovietică a susținut în mod fals în anii 1980 că a fost sursa virusului care provoacă SIDA și la care Zhao a făcut referire din nou marți.

Ministerul britanic al Apărării a declarat marți într-un Tweet că a observat o creștere a acuzațiilor Rusiei că Ucraina lucrează la arme biologice sau nucleare. „Aceste narațiuni sunt de lungă durată, dar în prezent sunt probabil amplificate ca parte a unei justificări retrospective a invaziei Ucrainei de către Rusia”, a adăugat acesta.

Din 1991, o unitate a Departamentului Apărării a cooperat cu foști sateliți ai Uniunii Sovietice, inclusiv cu Ucraina, pentru a asigura și a demonta armele de distrugere în masă care au fost lăsate în urmă.

China a menținut o linie diplomatică fină de când Rusia a atacat Ucraina. În ultimii ani, a afirmat că, în calitate de națiune mai bogată și mai puternică, merită un cuvânt mai mare de spus pe scena mondială. Cu toate acestea, dorește, de asemenea, beneficiile unor legături mai strânse cu Moscova, în mare măsură pentru a compensa ceea ce consideră că este influența nejustificată a Washingtonului.

Zhao a repetat la conferința de presă că poziția Chinei față de Ucraina rămâne „consecventă și clară”, semnalând că națiunea asiatică încearcă în continuare să evite să-și aleagă partea în această problemă.

Întrebat dacă China este gata să spună că Rusia și-a „invadat” vecinul est-european, Zhao a spus: „Nu cred că întrebarea are sens”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.