Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China trăieşte cea mai gravă represiune după Tiananmen (HRW)

LAOMS
cenzura represiune

Drepturile omului în China trec sub preşedinţia lui Xi Jinping ''perioada lor cea mai obscură'' de la represiunea din Piaţa Tiananmen în anul 1989, potrivit raportului anual publicat miercuri de ONG-ul Human Rights Watch (HRW), citat de agenţia EFE, notează Agerpres.

Raportul aminteşte că în ultimii ani un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi musulmane au fost arestaţi în regiunea Xinjiang, în timp ce continuă atacurile asupra libertăţilor în Hong Kong şi represiunea în zone precum Tibet şi Mongolia Interioară.

''Vestea bună este că a existat o reacţie fără precedent împotriva acestei represiuni, cu apariţia unor coaliţii de guverne care s-au unit în criticile la adresa Chinei'', spune directorul executiv al HRW, Kenneth Roth.

Citește și: Ministerul Muncii: 'Guvernul a majorat salariul de bază minim brut pe ţară la 2.300 lei lunar' .

Exemple de astfel de reacţii au fost condamnarea represiunii din Xinjiang, pe care 39 de ţări, în frunte cu Germania, au exprimat-o la ultima Adunare Generală a ONU sau diminuarea numărului statelor care au susţinut China pentru obţinerea unui loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

''Sunt veşti bune întrucât guvernul chinez este preocupat de reputaţia sa internaţională, iar aceasta este modalitatea de a schimba o Chină care este mare şi puternică, însă are nevoie de o imagine bună pe care acum o pierde din cauza represiunii'', explică Kenneth Roth.

Raportul evidenţiază şi încercările Chinei de a exercita presiuni asupra ţărilor care denunţă practicile sale, de pildă Australia, care a fost supusă unor sancţiuni economice din partea Beijingului ca represalii pentru susţinerea unei investigaţii internaţionale despre originea pandemiei COVID-19. Potrivit lui Kenneth Roth, ''Beijingul se temea că investigaţia ar fi arătat că a ascuns transmiterea virusului de la om la om în decembrie 2019 şi ianuarie 2020, în timp ce milioane de oameni au ieşit din (oraşul) Wuhan şi virusul se globaliza''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.