Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China vrea ca inteligența artificială să fie comunistă - Noi norme care obligă IA să 'adere la valorile fundamentale ale socialismului'

8ways.ch
inteligenta artificiala

China a publicat noi linii directoare privind serviciile de inteligență artificială generativă, limitând utilizarea publică a acestora și încurajând în același timp dezvoltarea industrială.

Reuters a relatat că Administrația spațiului cibernetic din China (CAC) și-a îndulcit poziția față de proiectul de norme din aprilie. Aceste noi reglementări provizorii vor intra în vigoare la 15 august. Orientările afectează doar organizațiile care oferă servicii de inteligență artificială generativă publicului. Alte entități care dezvoltă aceeași tehnologie, dar nu pentru utilizarea pe piața de masă, nu intră sub incidența măsurilor.

Normele (traduse prin Google Translate) păstrează unele formulări din propunerea din aprilie. Acestea continuă să impună ca serviciile de IA generativă să "adere la valorile fundamentale ale socialismului" și să nu încerce să răstoarne puterea de stat sau sistemul socialist. CNN a raportat că noile reguli au eliminat potențialele amenzi de până la 100.000 de yuani (13.999 de dolari) pentru încălcări.

China a căutat modalități de a-și consolida ofertele de inteligență artificială generativă și speră să devină principalul furnizor, răsturnând dominația actuală a SUA.

China a luat măsuri dure împotriva ChatGPT

Dar acest lucru nu a fost ușor pentru China, o țară care este cunoscută pentru faptul că controlează accesul la internet și răspândirea informațiilor în interiorul granițelor sale. Guvernul le-a spus giganților săi din domeniul tehnologiei să nu acceseze ChatGPT de teamă că chatbotul ar putea da "răspunsuri necenzurate", chiar dacă instrumentul nu este disponibil în China. De asemenea, autoritățile au luat măsuri drastice împotriva cetățenilor care folosesc ChatGPT, arestând un bărbat care ar fi folosit chatbotul pentru a scrie articole false.

Giganții tehnologici chinezi Alibaba și Baidu dezvoltă în prezent propriile instrumente de inteligență artificială generativă. Baidu a oferit o primă imagine a chatbotului său Ernie la începutul acestui an, dar lansarea a dezamăgit investitorii.

Normele chineze privind IA generativă iau în considerare, de asemenea, importanța drepturilor de proprietate intelectuală a datelor de instruire și interzic utilizarea "algoritmilor, datelor, platformelor și a altor avantaje pentru a pune în aplicare monopolul și concurența neloială". Toate datele de instruire trebuie să provină din surse pe care guvernul le consideră legitime. Furnizorii de servicii trebuie să accepte cererile persoanelor fizice de a revizui sau corecta informațiile colectate pentru modelele de inteligență artificială.

Guvernul chinez a declarat că va încuraja dezvoltarea IA generativă, inclusiv prin sprijinirea infrastructurii și a instruirii publice.

Desigur, China nu este singura țară care încearcă să echilibreze inovarea în domeniul IA generativă și siguranța publică. UE încă mai deliberează cu privire la legea sa privind IA, în timp ce administrația Biden a prezentat un plan de sprijinire a dezvoltării IA. Între timp, Comisia Federală pentru Comerț din SUA a lansat săptămâna aceasta o investigație asupra producătorului de ChatGPT, OpenAI, pentru posibile prejudicii aduse consumatorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.