Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chirurgul italian care a realizat primele transplanturi de trahee sintetică este judecat în Suedia

justitie medic

Un chirurg italian, care a apărut pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă în 2011 după ce a realizat primele transplanturi de trahee sintetică, este judecat începând de miercuri în Suedia în cadrul unui proces în care a fost acuzat de "malpraxis agravat" în urma eşecului acelor intervenţii chirurgicale, informează AFP.

Paolo Macchiarini, care a deţinut statutul de cercetător-invitat la Institutul Karolinska din Stockholm, unde se reuneşte în fiecare an comitetul care decernează premiul Nobel pentru Medicină, a operat între 2011 şi 2014 opt persoane, trei în Suedia şi alte cinci în Rusia, folosind o metodă considerată pe atunci inovatoare.

Şapte dintre pacienţi, cărora chirurgul italian şi echipa lui le-au transplantat trahei sintetice acoperite cu celule stem prelevate din organismele persoanelor operate, au murit, potrivit Agerpres.ro.

Chirurgul de 63 de ani a ascultat cu ajutorul unei traduceri simultane citirea actului de acuzare pentru "malpraxis agravat" comis asupra celor trei persoane operate în Suedia în 2011 şi 2012, în prezent decedate.

"Dispreţ faţă de ştiinţă"

"Paolo Macchiarini a realizat operaţia cu un dispreţ total faţă de ştiinţă şi de experienţa medicală", a declarat în faţa tribunalului procuroarea Karin Lundstrom-Kron, explicând că grefele transplantate au provocat la cele trei victime grave leziuni fizice şi mari suferinţe.

Actul acuzării a făcut trimitere şi la proceduri de audit extern şi intern, dintre care una a fost publicată în 2016 de medicul Kjell Asplund, care a afirmat că Paolo Macchiarini nu ar fi trebuit niciodată să fie angajat de prestigiosul Institut Karolinska.

"Este clar că această metodă (de transplant) nu a funcţionat", a subliniat un alt procuror, Jim Westerberg.

Chirurgul italian, care a rămas impasibil pe durata primei zile a procesului, şi-a luat notiţe şi a negat orice comportament infracţional, considerând că acele operaţii au reprezentat tratamente medicale, nu experimente hazardate.

"Singura lui motivaţie a fost aceea de a-i îngriji pe pacienţi", a declarat avocatul său, Bjorn Hurtig. Tehnica medicală folosită de medicul italian a fost salutată iniţial, fiind considerată o inovaţie deosebită în medicina regenerativă.

Prezentarea probelor de către Parchetul suedez urmează să continue timp de mai multe zile, iar apărarea nu va putea, cel mai probabil, să prezinte versiunea sa asupra faptelor înainte de săptămâna viitoare. Avocatul Bjorn Hurtig a declarat pentru AFP că are "speranţe mari" în legătură cu faptul că va putea să contracareze strategia acuzării.

"Există multe lacune în acele dovezi şi există multe probe care, aşa cum credem noi, sunt favorabile viziunii noastre asupra lucrurilor petrecute", a afirmat avocatul suedez.

În 2013, spitalul de la Institutul Karolinska a suspendat toate transplanturile după difuzarea unui documentar acuzator la adresa practicilor folosite de Paolo Macchiarini, al cărui contract nu a mai fost prelungit.

Găsit vinovat de fraudă ştiinţifică de un comitet extern, chirurgul italian a fost concediat de institutul suedez în anul 2016.

Un an mai târziu, mai mulţi colegi de breaslă din acelaşi spital au depus o plângere în instanţă, iar scandalul rezultat în urma acelei iniţiative a dus la o serie de demisii. Revista ştiinţifică The Lancet a retras în 2018 două articole ale chirurgului italian pe care le publicase în 2011 şi 2012.

Procesul, care are loc la Tribunalul din Solna, în apropiere de Institutul Karolinska, urmează să se întindă pe durata a 13 zile şi să se încheie cu o sentinţă ce va fi pronunţată la sfârşitul lunii mai.

Potrivit DPA, cel de-al optulea dintre pacienţii operaţi de Paolo Macchiarini a supravieţuit intervenţiei chirurgicale şi este încă în viaţă după ce traheea sintetică i-a fost extirpată ulterior de o altă echipă medicală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.