Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine a fost Părintele Mircea Păcurariu: Istoricul Bisericii Ortodoxe Române premiat de trei patriarhi

basilica.ro
Mircea Păcurariu

Cât de mare este onoarea de a primi cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală? Părintele academician Mircea Păcurariu a primit trei astfel de distincții. Patriarhii Iustin (1977), Teoctist (2002) și Daniel (2009) l-au considerat vrednic să intre în istoria Bisericii Ortodoxe Române pe care însuși a cercetat-o cu dedicare și a predat-o atâtor generații de teologi.

Părintele Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în satul Ruși din Hunedoara, dar activitatea sa l-a purtat prin mai multe zone ale țării.

Istoric sau teolog?

Ambele. Acest lucru s-a stabilit în timp, însă elementul de cotitură esențial s-a produs în vara anului 1952, în timpul regimului comunist. Pentru că avea „origine nesănătoasă”, adică era fiu de preot, studentul de atunci Mircea Păcurariu a fost exmatriculat de la Facultatea de Istorie din Cluj, după numai un an de studiu.

Așa a ajuns să se înscrie, în același an, la Facultatea de Teologie din Sibiu, pe care a absolvit-o. După ce a obţinut titlul de doctor în teologie (București, 1968), a ajuns bibliotecar la Seminarul teologic de la Mănăstirea Neamț. A durat puțin peste două luni până a fost numit profesor (1959-1961). Dar și la această numire a avut probleme din cauza regimului comunist.

Părintele a fost urmărit mai mult timp de securitate. El a mărturisit că și-a văzut dosarul cu note informative date de „niște oameni pe care i-am crezut corecți și erau informatori”, dar nu consideră că a fost „persecutat”.

Din 1961 a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit. Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.

Din 1971 a devenit preot. Despre modul în care a împăcat misiunea de cercetător cu cea sacerdotală și cu creșterea celor două fete pe care le-a avut părintele spunea: „Am avut un mare noroc cu soția mea, Mioara” dar și cu puterea de muncă pe care mi-a dat-o Dumnezeu.

Istoria Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Daniel l-a considerat pe Pr. Mircea Păcurariu „un mare dar pentru Biserica noastră”.

„Părintele Profesor Mircea Păcurariu a redat istoria Bisericii noastre într-un stil admirabil, făcându-ne contemporani cu evenimente importante şi înaintași vrednici, propunându-ne să trăim istoria Bisericii neamului românesc şi să o înțelegem nu ca pe o simplă înșiruire de fapte şi date, ci ca pe o luptă motivată de credinţă puternică şi de idealuri sfinte”, sublinia Patriarhul în 2017, când l-a felicitat pe părintele acadmeician la aniversarea a 85 de ani de viață.

Cea mai cunoscută lucrare a sa este tratatul de „Istoria Bisericii Ortodoxe Române” care însumează 1900 de pagini, în trei volume.

De mare interes se bucură lucrarea „Studii de istorie a Bisericii Ortodoxe Române (2 volume), precum şi „Compendiul de Istoria Bisericii Române”, care, pentru valoarea lui academică, a fost tradus în limba germană în anul 1994, în cadrul colecției Oikonomia, fiind, alături de Teologia Dogmatică Ortodoxă a Părintelui Dumitru Stăniloae, singurele lucrări academice de teologie ortodoxă românească, accesibile vorbitorilor acestei limbi.

Aici trebuie amintite și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. O viață închinată Bisericii şi neamului”, „Dicționarul teologilor români”, „Istoria Bisericii din Basarabia” sau „Sfinţi daco-români şi români”.

„În percepția Părintelui Profesor Mircea Păcurariu, la fel ca la vechii cronicari, istoria poporului român ortodox nu se explică totdeauna prin legea cauzei şi a efectului, prin logica istorică, ci mai ales prin ajutorul şi lucrarea lui Dumnezeu în istorie”, spunea PF Daniel.

Părintele Academician Mircea Păcurariu a trecut la Domnul în dimineața zilei de miercuri, 13 ianuarie 2021, la vârsta de 88 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.