Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine câștigă la votul într-un singur tur?

Câștigă, în primul rând, primarii în funcție. Au notorietate mai mare și au la dispoziție resursele administrației locale pentru a lua și finanța decizii cu efect electoral și chiar pentru a face campanie propriu zisă prin utilizarea resurselor umane și logisticii primăriei.

Chiar dacă primarii în funcție au împotriva lor majoritatea alegătorilor, voturile se împart mai multor candidați. Dacă se vota în două tururi, în turul doi alegătorii nemulțumiți de primarul în funcție s-ar fi unit în jurul contracandidatului acestuia. Să zicem că 68% dintre alegători sunt nemulțumiți de primarul în funcție. Acesta obține 32% la alegerile într-un singur tur iar cei 68% se împart mai multor candidați. Candidatul de pe locul doi obține 29% din voturi iar restul candidaților, luați împreună, obțin restul de 39%. Primarul în funcție câștigă alegerile deși majoritatea alegătorilor sunt nemulțumiți de el și au votat cu alți candidați.

PSD are cei mai mulți primari în funcție și concurență scăzută pe culoarul său electoral, deci are șanse mari să rămână și după alegerile locale de anul acesta partidul cu cei mai mulți primari. PNL are mai puțini primari în funcție și are concurență pe culoarul său electoral. Chiar dacă MP, ALDE, M10 și alte partide mai mici de dreapta nu obțin cine știe ce rezultate, ele vor lua din voturile PNL iar la votul într-un singur tur e suficient să pierzi și un procent ca să ieși învins din cursă.

Votul într-un singur tur va face ca alegerile pentru primării să semene cu primul tur la prezidențiale, cu reprezentantul PSD mare câștigător, în timp ce reprezentanții dreptei se bat între ei pentru locul doi.

Dacă se revine la votul în două tururi, la multe primării al doilea tur ar putea semăna cu al doilea tur la prezidențiale, cu toată lumea unindu-se împotriva reprezentantului PSD.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.