Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine ne M.A.I. protejează?

Ministerul Afacerilor Interne primește lovitură după lovitură. Deși ar trebui ca tocmai din această direcție să se vegheze la respectarea legilor, vom observa în continuare cum nu mai puțin de cinci dintre cei care au ocupat funcția supremă în minister sunt urmăriți penal sau condamnați.

Petre Tobă este acuzat de săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, fiind bănuit că și-a protejat subalternii și pe Gabriel Oprea, în fața DNA. „La data de 1 aprilie 2016, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative,” se arată în comunicatul DNA.

Gabriel Oprea este urmărit penal de procurorii DNA în două dosare, fiind acuzat de ucidere din culpă și abuz în serviciu. Într-unul dintre dosare, procurorii DNA îl acuză pe fostul lider UNPR de moartea polițistului Gigină: „Din probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că, încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere.”

Gabriel Berca a fost condamnat în data de 26 mai, de către o instanță a Curții de Apel Bacău, la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de trafic de influență. Mai precis, „în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins și primit, atât pentru sine cât și pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator în Parlamentul României și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.
Suma de bani respectivă era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri, în beneficiul unității administrativ-teritoriale,” precizează procurorii DNA.

În lista foștilor miniștri de interne urmăriți penal îl includem și pe Liviu Dragnea, care a ocupat această funcție în perioada 20 ianuarie 2009 - 11 februarie 2009. Liviu Dragnea este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.  „În perioada iulie 2006 — decembrie 2012, suspectul Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții.”Astfel, deși cele două erau angajate oficial la DGASPC Teleorman, în realitate își desfășurau activitatea la sediul organizației județene Teleorman a social-democraților. De asemenea, Dragnea este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”.

Cristian David este urmărit penal de DNA, sub acuzația de luare de mită. „În calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul inculpatului Nițescu Valeriu Roger, inculpatul David Cristian a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător,beneficiar al unor drepturi litigioase.
Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpatul David Cristian pentru a-și exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă,” precizează procurorii anticorupție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.