Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine ne protejează de propriul Guvern?

L-am ascultat săptămâna trecută pe Ministrul de Finanţe vorbind de un proiect în lucru la Guvern referitor la o amnistie fiscală prin care anumiţi contribuabili ar putea fi scutiţi de plata penalităţilor de întârziere şi chiar de o parte din dobânzile datorate către stat.

Dacă acestă declaraţie nu mi-a suscitat suficiente semne de întrebare, declarațiile de aceste zile ale premierului Victor Ponta s-au ocupat de acest aspect. Prin urmare mă întreb:

1. De ce o ordonanţă de urgenţă? Care este urgenţa situaţiei? De ce nu există o motivare a acestei urgenţe în condiţiile în care tocmai a intrat în vigoare o altă lege a aministiei fiscale la sfârşitul lunii iulie?
2. De ce nu a existat o dezbatere publică sau orice act de transparenţă? Proiectul pur şi simplu a fost anunţat şi într-o săptămâna a fost aprobat de Guvern. La această viteză de acţiune (întâlnită la legea defăimării a lui Dragnea prin Parlament şi deloc întâlnită în cazul votului prin corespondenţă) mă văd nevoit să reconsider eficienţa PSD-ului.
3. De ce prim-ministrul României semnează ordonanţe al căror conţinut nu îl cunoaşte? În condiţiile în care ordonanţa vizează în mod clar şi scutirea de o parte a dobânzilor, Victor Ponta a susţinut public acest proiect subliniind că are în vedere doar scutirea de penalităţi, contrazicându-l în acest mod pe bunul său prieten Teodorovici, care se pare că ştie mai bine.

Această chestiune ridică întrebări şi cu privire la starea actuală a acestei ţări care, la nivel politic, suferă de oboseală cronică.
În cazul ordonanţelor de urgenţă, spre deosebire de iniţiativele legislative, doar Avocatul Poporului se poate sesiza. Şi cum el oscilează între o stare de somnolenţă şi de preocuparea pentru starea de sănătate a unor precise persoane, am fi puţin naivi să ne aşteptăm la o acţiune în această direcţie.

Ieri amnistia fiscală a fost aprobată de Guvern. Fiind ordonanţă, ea nu mai trece pe la Cotroceni, dar Iohannis are toate instrumentele necesare, ce decurg din funcţia ocupată în stat, să introducă o dezbatere naţională în acest sens, să obţină reacţii şi să pună presiune pe acest Guvern. Pretinsa opoziţie a acestei ţări- Partidul Naţional Liberal- şi preşedintele românilor promovează cea mai consecventă şi nedemnă politică a tăcerii, în timp ce datorii în valoare de sute de milioane de euro sunt efectiv şterse. Să fiu mai explicit : aceştia sunt banii statului român ! Bani care, în loc să fie investiţi inteligent, sunt efectiv pierduţi pe drum de dragul unui populism electoral promovat de Ponta, Dragnea & co.

Unde sunt în această ecuaţie bun-platnicii?

După lovitura dată de Codul Fiscal oamenilor creativi şi întreprinzători din această ţară, acum trece o lege care nu face decât să creeze baza unor discriminări în rândul categoriilor de contribuabili : îi încurajăm pe datornici şi îi descurajăm pe cei care care au plătit la timp, poate suportând dobânzi mult mai mari în caz de împrumut!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.